L'Armada detona el projectil de la Guerra Civil localitzat a les Illes Formigues

Artificiers de l'Exèrcit Espanyol van detonar ahir al migdia l'obús de la Guerra Civil que uns submarinistes van trobar dissabte mentre participaven a la protesta per reclamar més protecció per les Illes Formigues.

El dispositiu va començar a les 09:00 amb la presència de l'Exèrcit, la Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra, Policia Local de Palamós, Protecció Civil i Creu Roja. Es van haver d'alllunyar els vaixells de la zona, controlar el perímetre de seguretat i calcular com fer el mínim dany possible a la fauna i flora d'una zona que és protegida.

Mentre es feien les tasques de vigilància per garantir el cordó de seguretat, quatre bussejadors de la Unitat de Mesures Contra Mines de l'Armada es van submergir per inspeccionar l'obús. Van confirmar que es tractava d'un projectil tipus Ordònyez de 240x80 mil·límetres, parcialment enterrat, cobert d'algues i que estava a 8 metres de profunditat.

Èxit de l'operatiu

Per detonar l'explosiu es van llençar càrregues sorolloses per espantar la fauna i fer-la fora de l'espai i després petites càrre igues petites d'uns 60 grams per neutralitzar la capacitat destructiva de l'aparell.

La Guàrdia Civil ha qualificat d'"èxit" la detonació perquè es va aconseguir neutralitzar l'obús sense que explotés tota la seva càrrega explosiva, el que podria haver causat un gran impacte ambiental.

Al marge de neutralitzar la bomba també es van inspeccionar 100 metres a la rodona per determinar que no hi havia més artefactes explosius.

Abocador d'armament

La Costa Brava va patir bombardejos durant la Guerra Civil i a les acaballes d'aquell conflicte, amb la retirada de l'Exèrcit Republicà, les unitats es van desprendre de l'armament que els quedava. En el que portem d'any s'han localitzat dues bombes al Baix Empordà. L'altre va ser el passat mes d'abril a Sant Feliu de Guíxols en el marc de les obres de Rius i Calvet.

Notícies relacionades

Troben una bomba sense detonar a les Formigues (16-07-2018)

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat