Dades meteorològiques entre el 1853 i 1956. Això és el que ha pogut digitalitzar el Servei Meteorològic de Catalunya amb la col·laboració de l'Arxiu Històric de Girona. Són observacions fetes des de nou fars de la Costa Brava que recullen la pressió atmosfèrica, la velocitat del vent, l'estat de la mar i la temperatura. Han de permetre reconstruir temporals d'anys enrere i preveure possibles fenòmens meteorològics del futur.
Més de 44.000 documents i 44.000 imatges són els que ha digitalitzat el Servei Meteorològic de Catalunya. Són documents d'entre 1853 i 1956 de nou fars de la Costa Brava, que recullen informació respecte a la temperatura, l'estat de la mar, el vent i la boira. Hi ha registres de les Illes Medes, del far de Sant Sebastià, de Palamós i Sant Feliu de Guíxols. Una informació valuosa per entendre el passat i per fer previsions pel futur.
Aquesta digitalització de les dades el qualifiquen de tresor. Hi ha dades de la pressió atmosfèrica, velocitat del vent, precipitacions i observacions del personal del far com l'estat del cel o de la mar. El repte és transcriure la informació per interpretar-la. Ho faran amb cada far per separat i tenir tots els resultats arxivats. El que més els interessa són els temporals marins.
Aquestes dades permetran analitzar com ha variat i com canviarà el canvi climàtic, reconstruir els temporals marítims d'anys enrere i calibrar els models climàtics. De moment, ja hi ha imatges disponibles als arxius en línia de la generalitat i l'objectiu és que tota la informació acabi al mateix lloc i no repartida a diferents arxius.
Els que tenen més dades registrades són els de Palamós i el de Sant Sebastià de Llafranc. Tota la feina recollida la van fer els treballadors dels fars, responsables d'apuntar-ho tot. Aquestes 44.000 imatges són un gran recurs per a la investigació i es podran comparar amb les bases de dades de temporals de mar a Catalunya entre el 1.700 i 2014.
Comentaris (0)