Flexibilitzen les restriccions d'aigua al sector agrari si en fan un ús eficient

La Pera

Data: 20/12/2023

La Generalitat flexibilitza les restriccions d'aigua al sector agrari, ramader i viverista que en faci un ús eficient. Ho ha anunciat aquest matí la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, en la visita d'un viver del Baix Empordà, el primer en què se li ha aprovat la resolució. La mesura s'aplicarà segons cada cas i des de la Generalitat demanen que tots aquells que hagin fet els deures ho demanin ja per l'entrada imminent d'emergència per sequera.

En aquest viver situat a Púbol, ja fa temps van apostar per modernitzar els sistemes de reg per estalviar aigua. Utilitzen el sistema de reg per degoteig i "visreg".

Gràcies a l'ús d'innovacions per a una gestió més eficient de l'aigua, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aplicat a l'empresa un percentatge de reducció inferior respecte les restriccions previstes en el Pla Especial de Sequera (PES).
 

 Aconseguir l'estalvi d'aigua és bàsic. Passar en estat d'alerta d'un 40% a un 17% de reducció d'aigua per nosaltres és bàsic. Si amb un 40% pràcticament només ens donava just per la supervivència de planta doncs amb la reducció d'un 17% ens permet poder produir planta amb una qualitat suficient per poder anar als mercats més exigents del món" - Joaquim Planas, propietari de Vivers Planas Púbol

Aquesta mesura forma part del Pla d'Estalvi de la Generalitat. Actualment, el pla estratègic de sequera preveu una reducció del 40% en fase d'excepcionalitat pel reg agrícola i del 30% per a usos ramaders. En el cas que s'entri en la fase d'Emergència serà del 80% per l'agrícola i del 50% pels ramaders. Ara bé, els agricultors, ramaders i vivers que facin un ús eficient de l'aigua se'ls permet flexibilitzar les restriccions de les normes actuals.
 

Realment aquella gent que ha fet els deures, que ha implementat mesures d'eficiència per l'ús de l'aigua aquesta reducció serà menor"- Elisenda Guillaumes, directora general d'Agricultura i Ramaderia

Els Plans d'estalvi els poden presentar qualsevol titular d'una concessió per a l'aprofitament d'aigües a les conques internes de Catalunya, com ara comunitats de regants, comunitats d'usuaris d'aigua o explotacions individuals agrícoles o ramaderes. L'ACA estudiarà cas per cas.

Des de la Generalitat expliquen que els que hagin fet els deures demanin com més aviat millor aquest Pla d'Estalvi d'aigua, ja que imminentment s'entrarà a la fase d'Emergència.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient