L'inici del 2019 ha estat el menys plujós dels darrers 50 anys

Intervé: Josep Pascual, observador meteorològic

El 2019 ha estat l'any que ha començat amb menys pluja del darrer mig segle. Així ho confirmen les dades recopilades per l'observador meteorològic de l'Estartit Josep Pascual, que qualifica la manca de pluges "d'extraordinària" i alerta que pot perjudicar greument els camps de conreu. 

Si observem aquesta gràfica que analitza de menys a més la pluviometria dels tres primers mesos de l'any a l'Estartit des del 1966, veiem com el 2019 és amb diferència l'any amb més escassetat pluja amb una mitjana d'uns 15 litres caiguts per metre quadrat. Una dada que xoca frontalment amb el 2010, que va ser l'any més plujós amb més de 250 litres. 

La pluviometria mitjana de la zona pel primer trimestre de l'any sol ser de 140 litres per metre quadrat, amb la qual cosa enguany només s'ha assolit el 10% del que és habitual. 


Altes pressions i canvi climàtic 

La manca de pluja del 2019 s'explica per dues raons: les altes pressions i el canvi climàtic. 

L'abril és històricament el mes amb les pressions atmosfèriques més baixes de l'any i per tant, les possibilitats de pluja, incrementen. Caldrà veure si enguany es fa vàlid el refrany que diu que "a l'abril, aigües mil" i es produeix un canvi de dinàmica que acabi amb la sequera. 

 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat