L'Hospital de Palamós és el primer comarcal en fer amb èxit transplantaments de còrnia

Palamós

Data: 17/01/2018

L'Hospital de Palamós i el Palamós Gent Gran han aconseguit 15 donacions de còrnies en només mig any. 

Es tracta del primer hospital comarcal i el segon de la demarcació de Girona després del Trueta en implantar amb èxit aquest projecte, que es desplega conjuntament amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya que permet garantir el dret a la donació de teixits al final de la vida. 

Per facilitar la donació, set professionals d’infermeria i medicina de Palamós s’han format específicament per realitzar tot el procés de donació de còrnies i acompanyament: des de la detecció, passant per l’entrevista amb els familiars del donant i fins a la realització de la pròpia tècnica d’extracció. L'objectiu és que tot el procediment es porti a terme als propis centres, agilitzant el procés i sense causar demores posteriors a la mort. 

La còrnia és un teixit viu que cal trasplantar abans d’una setmana després de l’extracció. També hi ha la possibilitat de conservar-se fins a tres setmanes a 31 graus.

La majoria dels receptors de còrnia i de teixit ocular són pacients amb distròfies o edemes corneals, que poden suposar la pèrdua de la visió. El trasplantament de la còrnia malmesa per una de donant és la única manera que tenen aquestes persones per recuperar la visió.

També són freqüents els trasplantaments a pacients que han patit una lesió a l’ull, una infecció o el rebuig d’un trasplantament previ. Amb cada còrnia donada es pot ajudar a recuperar la visió a dues persones perquè es pot dividir la còrnia en dos segments diferents que es trasplanten a pacients diferents.

Tothom pot ser donant de còrnia des dels 2 als 89 anys. Contràriament al que es pot creure, tenir miopia, estigmatisme, hipermetropia, o haver estat operat de cataractes no impedeix que les còrnies siguin viables per a un trasplantament. El càncer tampoc és un impediment.


Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat