La temporada turística del 2021 ha estat molt millor que el 2020 però queda lluny del 2019

La temporada turística del 2021 a comarques gironines ha estat molt millor que l'any 2020, però queda lluny del 2019. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat la Taula de Turisme després de fer una anàlisi de les dades dels diferents sectors turístics i de parlar-ne amb els seus representants.

Pel que fa als mercats internacionals, s'està en vies de recuperar-lo. A més del francès, han tornat els neerlandesos, alemanys i belgues. Visitants que arriben bàsicament per carretera i que suposen, entre els 4 mercats, un 80% del turisme estranger.

En despesa turística, a comarques gironines el turisme internacional ha disminuït un 33% la despesa respecte al 2019, mentre que el domèstic l'ha augmentat un 6%. En total, la despesa global del destí ha baixat un 19% entre gener i setembre del 2019 i 2021.

Per subsectors d'allotjament, totes les modalitats han crescut en el nombre de pernoctacions del darrer estiu amb aquest, i s'observa una tendència a la recuperació dels valors, especialment gràcies al turisme de proximitat, que continua en creixement a les comarques gironines.

ASSOCIACIÓ TURÍSTICA D'APARTAMENTS
L'Associació Turística d'Apartaments es va situar amb ocupacions similars el 2019 durant el mes d'agost, però els mesos de juny i juliol van ser fluixos, fruit de les cancel·lacions provocades pels rebrots de Covid. Per zones, les més exitoses han estat la Costa Brava Centre, Interior i Pirineu.

ASSOCIACIÓ DE CÀMPINGS DE GIRONA
Els càmpings gironins situats en zones d'interior i de muntanya han assolit taxes d'ocupació de rècord durant la temporada alta. El juliol va començar fluix en ser considerada zona de risc, però les reserves van anar en augment la resta d'estiu. En general, les estades als càmpings han estat més curtes, i pel que fa al turisme estranger, han recuperat l'holandès, belga, francès i alemany. Apunten que durant la tardor també estan treballant bé.

ASSOCIACIÓ CATALANA DE PORTS TURÍSTICS I ESPORTIUS
Les dades al sector dels ports, han estat positives gràcies al turisme de proximitat, que ha fet créixer el sector, ja que permet mantenir "la bombolla familiar" i estar a l'aire lliure. Per la banda negativa, el sector portuari constata una baixada significativa del turisme internacional i l'absència de velers de gran eslora.

FEDERACIÓ D'HOSTALERIA DE LES COMARQUES GIRONINES
En hostaleria, la valoració presenta diferències significatives depenent de la comarca.

Els factors que han marcat la temporada d'estiu del 2021 en aquest sector han estat l'arribada de la sisena onada durant el mes de juliol, un perfil de turista de proximitat, i cancel·lacions i reserves d'última hora. Aquests factors han provocat una millora de l'ocupació del 2020, però ha quedat lluny dels valors del 2019.

Tancada la temporada 2021, en general, tots els sectors confien a poder gaudir d'un bon 2022, arribant a assolir les desitjades xifres prepandèmia del 2019.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia