Plany per una dama perduda, el darrer llibre de Teresa Juvé

Begur
Palafrugell

Data: 12/06/2023

L'escriptora catalana de 102 anys, Teresa Juvé, presenta a casa seva, a Esclanyà, de forma íntima, el seu darrer llibre titulat: Plany per una dama perduda, que tracta de com Jaume Plagumà, portaveus del Rei de Catalunya, resol un cas de desaparició a terres del Pallars i França.

102 anys, i una vida plena de lletres, aquest és el recorregut de Teresa Juvé, una filòloga, professora i escriptora catalana, que no ha deixat d'escriure mai.

Exiliada a França a causa de la guerra civil, allà coneix i es casa amb el polític socialista català Josep Pallach, qui l'anima a presentar-se al Premi Nadal, i en queda finalista.

Amb nombrosos llibres de tall detectivesc i històric sobre la Catalunya del segle XVI i també sobre la memòria dels exiliats, Juvé rep la Creu de Sant Jordi l'any 2010 i posteriorment el Premi Memorial Francesc Macià.

Ara, l'admirable escriptora que ja passa el centenari, i en petit comitè, ha decidit presentar a casa seva la seva última novel·la a través de la Fundació Josep Pallach, el seu difunt marit.

L'objectiu, de la Fundació és apropar l'educació que es dona des de l'escola i altres activitats educatives, amb l'educació familiar i d'altres àmbits, com poden ser els mitjans de comunicació, les noves tecnologies i la societat en general.

El darrer llibre publicat de Juvé, titulat Plany per una dama perduda, tracta de com Jaume Plagumà, portaveus del Rei a Catalunya, resol un cas de desaparició a terres del Pallars i França. La seva editora, ens explica com va tenir la sort de coincidir amb aquesta novel·la.

A més, que l'Empordà pugui presumir d'una dona humanista i erudita que ha fet de la lluita per la llibertat i la dignitat el seu principal impuls motor, tant en l'àmbit pràctic i personal com teòric i creatiu, és un veritable honor.

Així, per a qui vulgui gaudir de la saviesa i de més de 100 anys d'experiència d'una persona, pot trobar tota aquesta recopilació d'aprenentatge a través de la història detectivesca de Jaume Plagumà, portaveus del rei, que un matí rep la visita de Martí de Supervia, baró d'Abelló i el seu fillol Vicenç de Rierablanca, que li diu que la seva filla ha desaparegut i que està convençut que ha estat assassinada pel seu marit, Pau de Baguer, nebot del vescomte Ridau de Camanys.

La filla de Teresa, també es mostra orgullosa de com la seva mare ha pogut expressar i transmetre a les futures generacions, un segle d'història viva d'Europa a través dels seus llibres.

Per a qui li agradi la intriga i el suspens, doncs, a través del Plany per a una dama perduda, podrà submergir-se en els secrets i misteris de la Catalunya medieval, i no voldrà parar de llegir fins a arribar a resoldre'ls al final de la novel·la.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura