Palmes a punt pel diumenge de Rams

Palamós

Data: 23/03/2018

Fa 45 anys la Dolors va aprendre a elaborar palmes i des de llavors que cada any es passa un mes a l'any trenant i enganxant aquestes fulles de palmera que ben treballades es portaran aquest diumenge a beneir en el dia de Rams. La cistelleria Ayats de Palamós és un dels punts de venda de palmes i palmons artesanals. La Dolors amb l'any nou encarrega els palmons de 3 metres del palmar d'Elx que quan arriben a un mes del diumenge de Rams ha de tallar, separar i començar-los-hi a donar forma per convertir-los en aquestes petites obres d'artesania que els padrins i padrines regalen als seus fillols. La Dolors pot dedicar 3 hores en fer una palma de dos pisos.

La societat és cada dia més laica però hi ha cites al calendari que segueixen tenint molts seguidors i el diumenge de Rams és un d'aquests dies que aconsegueix èxit de convocatòria davant les parròquies. 

Des de Palamós la Dolors assegura que es manté viva la tradició de regalar la palma i tot i que ha evolucionat segueix sent un dia per mudar-se, decorar la palma amb llaços o llaminadures i sortir a fer el vermut després de la benedicció.

Aquestes mans trenen centenars de palmes. Tot i que tinguin formes similars n'hi ha de totes les mides adaptant-les a la mà que les ha d'aixecar. Dilluns ja podrem penjar la palma al balcó com es feia antigament, cremar-la al foc perquè porti sort o deixar-la secar fins que ens en cansem.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura