Es reparteixen unes 2.500 racions de la Sopa de Verges

Verges

Data: 21/02/2023

La Plaça Major de Verges ha acollit, un any més, la cocció de la Sopa. L'esdeveniment presenta les seves arrels a l'edat mitjana, i es manté viu gràcies a l'herència transmesa de pares a fills. De fet, tot el poble es bolca en l'elaboració del plat, sigui darrere els fogons o assentat davant la taula.

El dia abans de Quaresma, tal com mana la tradició, la Plaça Major de Verges s'omple de perols fumejants i ciutadans enfundats en barretines. Es reuneixen des de les set del matí per començar a preparar una Sopa, d'arrels centenàries, que comporta setmanes de preparació. De fet, aquest diumenge es va oficialitzar una cercavila, coneguda com 'la passada', per a recaptar els ingredients. 

Els seus cuiners han elaborat uns 1.000 litres d'una sopa, que descriuen com "una evolució de l'escudella". Entre els seus components, hi destaquen la carn de vedella, poc i xai, a més dels llegums, la verdura i l'últim pas, els fideus.

La cocció mereix l'espera d'unes sis hores bullint en alguna de les vint-i-set peroles habilitades. Cada una d'elles és propietat d'una família de vergelitans i tenen peculiaritats diverses. Aquesta casuística ha desembocat en un dels principals maldecaps dels cuiners, i per això, opten per mesurar les quantitats segons les dimensions de l'olla.

Els orígens de la Sopa daten del segle XIV, quan els senyors feudals oferien el plat als seus vassalls. No obstant això, a la localitat se'n té constància des del segle XV, gràcies a unes il·lustracions efectuades pel notari del poble. Els coneixements, certament, s'han transmès de pares a fills i avui dia la tradició es manté ben viva.

Durant la jornada d'aquest dimarts, s'han succeït activitats paral·leles, tals com un esmorzar popular, animació infantil i una audició de sardanes. Amb tot, l'eclosió final s'ha registrat a les dues del migdia amb el repartiment dels plats, sigui pels vilatans com per les desenes de forans. Enguany, s'han elaborat unes 2.500 racions de la Sopa en un municipi de 1.200 habitants.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura