Augmenta la temperatura mitjana del mar durant la primera meitat del 2020

Intervé: Josep Pascual, observador meteorològic

La temperatura mitjana del mar, durant la primera meitat del 2020, ha estat la més alta des que es tenen registres. Les dades, emeses per l'observatori meteorològic de l'Estartit en els últims 46 anys, confirmen un increment d'1,7 graus en la temperatura mitjana de la superfície marítima i una pujada de mig grau a 80 metres de fondària.

Any 1973, el meteoròleg Josep Pascual va començar a mesurar la temperatura de la mar, aigua endins. Concretament, l'estació la va situar en un punt fix a 4 km de la costa de l'Estartit. D'ençà que el seu treball ha sigut un referent per tal d'establir connexions entre les aigües i l'atmosfera.

D'aquesta cerca ha sorgit un estudi, dirigit pels investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) i finançat per la NASA, el qual revela que la temperatura de la superfície marítima a l'Estartit augmenta de mitjana 0,03 graus cada any. D'altra banda, l'increment és de 0,02 graus anuals quan es mesura a 80 metres de profunditat.

La pujada de la temperatura en els oceans provoca de retruc, una pujada en el nivell del mar, ja que aquest l'aigua tendeix a dilatar-se. En concret, les xifres de l'estudi demostren que el nivell del mar a l'Estartit està augmentant a un ritme de 3,1 mil·límetres cada any. De fet, Pascual assegura que en els últims 30 anys el nivell del mar ja ha pujat mig pam.

Les causes de l'augment de la temperatura a mars i oceans són diverses, però una de les que colpeja amb més força és l'increment de CO₂ a l'atmosfera. Des de l'observatori emeten un avís: "Al llarg de la història de la Terra s'han produït canvis climàtics, però mai en un període de temps tan curt".

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient