Un estudi alerta que el Parc Tramuntana afectarà "severament" l'entorn del golf de Roses

Baix Empordà

Data: 25/02/2022

Els científics recomanen allunyar els parcs eòlics marins de zones protegides de la Mediterrània.

Un equip d'investigadors ha analitzat per primer cop els impactes que els parcs eòlics marins poden provocar a les zones protegides de la Mediterrània. El treball emprès per científics de la Universitat de Girona, el Centre d'Estudis Avançat de Blanes, l'Institut de Ciències del Mar i la Universitat de Barcelona s'ha publicat recentment a la revista Science of the Total Environment. Les conclusions finals són clares i apunten a un sol desenllaç i és que les instal·lacions afectaran "severament" la biodiversitat marina, el paisatge, la pesca i el turisme.

Com a l'objecte d'estudi s'ha pres el Parc Tramuntana. Projectat a 24 quilòmetres de la badia de Roses, els seus aerogeneradors "afecten vuit àrees protegides". Així doncs, els investigadors han recalcat "que no es poden equiparar" els models dels parcs marins del Nord d'Europa amb les "característiques de semi-tancament de la Mediterrània". També han puntualitzat que la distància mitjana de les instal·lacions europees són de 60 quilòmetres de la costa, mentre que el projecte del Cap de Creus és d'entre 8 i 30 quilòmetres.

Ambientalment, s'ha constatat "un risc elevat" per al fons marí i la seva biodiversitat. No només això, ja que les estructures, amb els seus respectius ancoratges, podrien causar la mort de certs mamífers, sigui per col·lisió o enradament amb el cablejat. Paral·lelament, es podria produir una proliferació d'espècies invasores, i la línia costanera i els pobles del voltant experimentarien una major industrialització. Per exemple, amb la construcció de noves línies de transmissió d'electricitat o l'ampliació dels ports.

Amb tot això, les conclusions del treball constaten "greus impactes" a les zones protegides de diferent calibre. Per aquest motiu, els científics "demanen allunyar els parcs eòlics marins" de les zones vulnerables i alhora que fan una crida als polítics apel·lant al "principi de precaució" i al compliment de mandats europeus a favor de "l'enfocament ecosistèmic".

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient