Les línies elèctriques i els atropellaments són un perill per a la supervivència dels ducs

Baix Empordà

Data: 06/10/2021

El grup Natura Sterna ha certificat en el transcurs d'aquest any la mort de 8 exemplars de ducs al Baix Empordà, la majoria per causes antròpiques. Amb les dades sobre la taula, l'empresa Endesa, propietària de les línies elèctriques, ha fet un pas endavant i ha instal·lat dispositius aïllants a sis torres de Castell d'Aro. No obstant això, els ecologistes consideren que la mesura és un petit pedaç que no erradica el problema.

De fet, les fiscalies de Barcelona i Tarragona s'han querellat, en els últims mesos, contra diversos directius d'Endesa pels centenars d'aus electrocutades. A Girona de moment, es recopilen els casos de defuncions per valorar si també s'empren una demanda.
 
Paral·lelament a les línies elèctriques, les col·lisions també suposen un problema per a les aus. Natura Sterna i la Universitat de Barcelona fa dos anys que teixeixen complicitats per tal de fer un seguiment de les parelles de ducs al territori. Amb la investigació s'ha observat que les defuncions a la c-31 es configuren per trams, és a dir, quan la carretera està més elevada del terreny i no presenta protecció lateral es registra una taxa de mortalitat més elevada. Tot apunta que els fruits de l'estudi es materialitzaran aquest hivern, quan previsiblement s'implementarà una prova pilot, amb el vist i plau del Departament de Carreteres, per obligar les aus a aixecar el vol.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat