Emotiu acte d'homenatge a l'escriptora Teresa Juvé en el dia del seu 100 aniversari

Palafrugell

Data: 09/02/2021

Aquest diumenge es va celebrar al Museu del Suro l'acte d'homenatge a Teresa Juvé, amb motiu del seu centenari. Escriptora i pedagoga establerta a Esclanyà, s'assenta cada dia davant de l'ordinador per continuar narrant històries. De fet, coincidint amb el primer dia de l'Any Teresa Juvé, l'empordanesa ha publicat la seva nova novel·la titulada "El degollador de Vallvidrera". De gènere negre, l'obra dona continuïtat a la saga del famós policia Jaume Plagumà.

Creu de Sant Jordi
Aquest, però no és l'únic títol de Juvé. I és que el talent de l'escriptora l'han fet palès de la Creu de Sant Jordi, a més de ser finalista del Premi Nadal de 1963, gràcies a "La Charca en la Ciudad". A tall autobiogràfic, aquesta novel·la narra les vivències de Teresa i la seva família en una instal·lació per dones refugiades a França.

Amb arrels republicanes va marxar a l'exili
De fet, 100 anys donen per molt. En concret, els seus inicis es remunten al 1921 a la capital madrilenya. Fou el seu pare qui li traslladà la passió per la literatura a través de les obres de grans clàssics com Joan Maragall, Josep Carner o Jacint Verdaguer. Als 12 anys ella i la seva família es van traslladar a la convulsa Barcelona, on aprengué de lletres a l'Institut Escola Ausiàs March.

En esclatar la Guerra Civil, van haver de fugir a França a causa de les arrels republicanes de la família. En terres veïnes va cursar estudis de Filologia i Literatura Comparada, mentre donava classes d'espanyol. El 1941, en plena Guerra Mundial, va formar part de la resistència francesa contra els nazis.

Setena en la llista d'afusellaments
Serà uns anys més tard, però encara lluny de Catalunya, quan va conèixer el que serà l'amor de la seva vida, el dirigent socialista, Josep Pallach. Així doncs, als anys 70 va retornar de l'exili. Aquí Teresa Juvé va dedicar-se a la docència, però no va deixar mai d'escriure. Segons ha relatat recentment, durant l'intent fallit del cop d'estat del 23-F, l'empordanesa tenia previst marxar en el primer tren direcció a França. I és que si la insurrecció tirava endavant, ella era la setena persona de la llista d'afusellaments de les comarques gironines.

Llibres encara per publicar
Memòria viva del país, aquest diumenge a Palafrugell es va donar el tret de sortida a l'Any Teresa Juvé. Sota l'atenta mirada dels assistents, l'escriptora va relatar, que tot i els seus 100 anys, encara té una desena de llibres per publicar.

Comentaris (1)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix

GxRPnRVyfa 35 dies
555


Més articles de Societat