L’Esmorzar i la cuita de la Sopa 2024 emplenen la Plaça Major de Verges

Verges

Data: 13/02/2024

Dimarts 13 de 2024, una data que pot fer por als més supersticiosos, però no a la gent de Verges. Perquè és dimarts de carnaval, el dia de l'Esmorzar de la Sopa i de la cuita de la Sopa. Així doncs, el matí en motiu de la Sopa, ha arreplegat a tots i totes les vilatanes de Verges a esmorzar per donar pas a les actuacions musicals abans del repartiment de la Sopa. Una festa feta pel poble i pel poble.

Els orígens d'aquesta festa de Verges es remunten a l'època medieval. Quan els senyors feudals convidaven al poble per recompensar l'esforç al llarg de l'any. Es diu que aprofitaven de buidar el rebost abans de tornar-lo a omplir amb l'arribada de la primavera. Fins al dia d'avui, que encara segueix la tradició.

"La processó la fem els de Verges, però la Sopa, la vivim els de Verges"

Segons en Josep Maria Font, president de la Comissió de la Sopa, la Sopa és una festa local molt estimada i amb molta tradició històrica. Una tradició plena d'activitats des de primera hora i que encara té per estona a Verges, ja que tot i que costa, hi ha relleu generacional.

Preguntats per la recepta que amaguen els perols d'aram sobre la llenya, ens diuen que es tracta d'un àpat compost d'aigua, sal, pebre, sagí, cebes, pollastre, vedella, porc, xai, gallina i molt més.

La Sopa, és una festa pròpia de Verges que és feta per la gent del poble per gaudir amb la gent del poble. La senten seva i, com mai millor dit, és el plat fort del poble. Per això s'hi implica molta gent local.

Com a bona cita important, comporta una organització complexa. Tot comença un mes abans anant a fer la llenya, passant pel diumenge quan es fa la Passada per a recollir el genero o aportació de diners per la cuita.

Si parem atenció als ingredients que porta la Sopa de Verges, veiem que aquesta no seria possible sense el treball dels nostres pagesos i grangers. Els quals, com bé sabem, es troben alçant la veu pels seus drets. A continuació, aprofitant la cita, Xiscu Riu, pagès de Verges, ens convida a reflexionar-ho.

La Sopa, és una festa pròpia de Verges que és feta per la gent del poble per gaudir amb la gent del poble. La senten seva i, com mai millor dit, és el plat fort del poble. Per això s'hi implica molta gent local.

Així doncs, el matí en motiu de la Sopa, ha arreplegat a tots i totes les vilatanes de Verges a esmorzar per donar pas a les actuacions musicals abans del repartiment de la sopa. Una festa feta pel poble i pel poble.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura