INTERVÉ: Nicolau Moncunill Exrector de l'església de Sant Pere ; Ester Capella consellera de justícia de la Generalitat
50 anys després que fossin destrossades, l'absis de l'església de Sant Pere de Palau-sator torna a lluir les pintures que un escamot ultra dels coneguts com Guerrilleros de Cristo Rey va fer desaparèixer just el 4 de febrer de 1969.
Avui quan ha passat just mig segle l'Ajuntament de Palau-sator ha volgut recuperar les pintures que gràcies a les noves tecnologies es poden tornar a veure sobre l'absis de l'església romànica. Però la reposició virtual de l'obra pintada per Lluís Bosch va més enllà. La recuperació de les pintures també ha volgut ser un acte d'homenatge a les dues persones que el van impulsar i que van ser agredits per l'escamot que també es va encarregar de malmetre el mural.
L'autor del mural artístic que va aixecar una gran espectació per lo provocador que era, Lluís Bosch, així com el mossèn progressista que en el seu moment va ajudar que fos una realitat, Nicolau Moncunill van rebre l'homentage de la seva població. Unes 300 persones van omplir l'església en la presentació del màpping a partir d'avui projecte a les parets blanques de l'absis aquella obra que malgrat ha estat tapada durant 50 anys ha quedat en la memòria dels palauencs. Mossèn Moncunill va rememorar en paraules el malaurat episodi de violència que van viure el 4 de febrer de fa 50 anys. Aquest va ser un dels moments més emotius del vespre que va estar complementat per les explicacions descriptives del retaule que va fer el mateix Lluís Bosch.
La solemnitat de l'acte va venir de la mà de la presència de la consellera de justícia, Ester Capella, que va voler deixar clar que la recuperació de les pintures és una manera de reivindicar la història. Capella va ressaltar que esdevé un acte de dignitat.
Una història que s'ha mantingut lalent a Palau-sator i que a partir d'ara tornar a estar escrita encara que sigui de manera virtual a les parets de l'església de Sant Pere.
Comentaris (0)