Fort temporal de pluja i mar

Baix Empordà

Data: 11/04/2018

Pluja intensa la que cau des d'ahir a la nit amb ràfegues de vent fortes que ha portat a un onatge important a tota la costa del Baix Empordà. Els Bombers de la Generalitat han rebut diferents avisos les últimes hores provocats per aquest temporal . A Castell-Platja d'Aro la pluja ha provocat la caiguda d'un arbre, a Santa Cristina d'Aro els Bombers s'han desplaçat fins a la carretera GI-682 degut a l'esllavissada de rocalla a la via i a sobre els volts de les 9 del matí a Palafrugell han hagut d'atendre un domicili ja que degut al vent el portal de l'habitatge presentava risc de caure.

Des d'aquest dimarts al vespre, Protecció Civil de la Generalitat ha activat en Alerta el pla d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya SMC d’un episodi d’intensitat i acumulació de pluja que pot afectar les properes hores i les incidències que es poden produir en zones urbanes del litoral i prelitoral . A més, el SMC ja preveia ahir un fort onatge a tota la costa que des d'aquesta matinada ha provocat algunes inundacions a la primera línia del front marítim.
 
Segons l’SMC es preveu un fenomen d'intensitat i acumulació de pluja s'allargui fins aquest migdia amb possibilitat de superar els 20 l/m 2 en 30 minuts d'intensitat i els 100 l/m2 en 24 hores d'acumulació de pluja i de fort onatge de component sud a tot el litoral amb possibilitat de superar els 2,5 m i puntualment els 4 m a la zona de la costa de Girona.

Actuacions dels Bombers de les darreres hores

Els Bombers de la Generalitat han rebut una vintena d'avisos a tota la demarcació de Girona dels quals tres s'han produït al Baix Empordà.  Castell-Platja d'Aro la pluja ha provocat la caiguda d'un arbre, a Santa Cristina d'Aro els Bombers s'han desplaçat fins a la carretera GI-682 degut a l'esllavissada de rocalla a la via i a sobre els volts de les 9 del matí a Palafrugell han hagut d'atendre un domicili ja que degut al vent el portal de l'habitatge presentava risc de caure.
 
Episodi de pluges

Les comarques del Litoral i Prelitoral central tenen més probabilitat d'afectació durant aquest matí. S’espera que les incidències siguin més probables durant aquestes hores del matí quan es preveu el període de més probabilitat de tempestes fortes i l’acumulació d’aigua amb l’activitat i mobilitat d’un dia laborable.
 
Episodi de fort onatge

També fins aquest  migdia tot el litoral català es veurà afectat pel fort onatge degut al vent de component entre sud i sud-est i per tant perpendicular a la costa. Aquesta nit i matinada les onades podran superar és el de 2,5 metres (maregassa). Demà al matí i fins al migdia les onades podran ser superior als 4 metres (mar brava) al litoral de l'Alt Empordà, Baix Empordà, La Selva, Maresme, Barcelonès i Baix Llobregat. A partir de la tarda el llindar es torna a situar en els 2,5 m i progressivament l’onatge anirà reduint la seva afectació a la part nord fins al dijous al matí.
 
Prealerta VENTCAT: els Xàfecs aniran acompanyats de fort vent

Els xàfecs previstos poden anar acompanyats de tempesta i localment de pedra i fortes ratxes de vent, sobretot al litoral i per això Protecció Civil ha emès també una Prealerta del Pla d’emergències VENTCAT que afecta les comarques afectades per l’avís de pluja.  El vent ja és actiu des del migdia a la zona del Pirineu i s'anirà estenent al terç est de Catalunya fins avui al migdia. Els llindars que es poden superar son 72 km/h al litoral i prelitoral de Catalunya, Girona i Catalunya Central, 90 km/h a la zona del Pirineu i pre-Pirineu i 125 km/h Alt Empordà, Baix Ebre i Montsià.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana molta precaució a la ciutadania en la mobilitat a les carreteres i carrers de les ciutats més afectades, especialment a prop de rieres i rius, passos soterrats i zones inundables. De la mateixa manera recorda extremar les precaucions en les activitats marítimes i en els passejos propers a la costa. No travesseu zones d’acumulació d’aigua, ni a peu ni amb vehicle, perquè la fondària pot ser superior a l’aparent i la corrent us pot arrossegar.

Recomanacions de Protecció Civil
 

Abans de que comencin les pluges és recomanable que reviseu la teulada i mantingueu nets els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis, per evitar inundacions. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, cal que prevegeu mesures de protecció.  Cal també evitar aparcar els vehicles en les rieres, especialment a les zones properes a la desembocadura, on més cabal i amb més força es pot acumular.
 
Un cop comencin les pluges Protecció Civil de la Generalitat aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric, cal evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques. Extremeu les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.
 
Al front marítim, respecteu sempre els tancaments i eviteu apropar-vos a veure les onades: un cop de vent o de l’onatge us pot arrossegar mar endins en condicions de dificultat per ser rescatats.


 
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat