Tret de sortida al primer curs de la nova Escola de Carrossaires de Palafrugell

Tret de sortida al primer curs de la nova Escola de Carrossaires de  Palafrugell
Palafrugell

Data: 20/10/2022

Tret de sortida al primer curs de la nova Escola de Carrossaires de Palafrugell. El principal objectiu és mantenir aquesta tradició tan arrelada i diferencial dels carnavals a la vila.

Una desena de persones van començar el curs que suposava el tret de sortida de la primera Escola de carrossaires de Palafrugell. L'activitat està organitzada per l'Associació de Colles de Festes de Primavera i el curs l'imparteix Julio Navarro, amb una llarga experiència en el món del carrossaires i de les Festes de Primavera. El curs de nova creació té com a principal objectiu mantenir aquesta tradició tan arrelada i diferencial dels carnavals a la vila.

El curs, que s'allargarà durant els mesos d'octubre, novembre i desembre i els alumnes es dedicaran a aprendre a fer "ninos" i escultures carrossaires. Les temàtiques estan dividides en dos grans blocs: un de més teòric i un altre de més pràctic. Les sessions s'impartiran els dimecres al vespre entre les instal·lacions de Can Genís i la Nau dels carrossaires.

Tot i que ja s'ha fet la primera sessió, les persones interessades a impartir el curs poden inscriure's a través del web www.cangenis.cat. L'art de crear una carrossa Les carrosses són un tret diferencial de les colles de carnaval a Palafrugell. El treball de construcció de la carrossa podria bé considerar-se un treball d'artesania perquè les tècniques i material que s'hi utilitzen són molt diversos amb acabats de molta qualitat.

Tradicionalment, els grups de carrossaires solien estar integrats per persones provinents de diversos oficis que sempre podien aportar la seva expertesa en la construcció de les carrosses, com la fusteria, la pintura, l'electricitat, etc. Així doncs, la creació d'una carrossa és una tasca que comença molts mesos abans de la celebració del Carroussel del Costa Brava a la primavera. Generalment, uns sis mesos abans de les Festes de Primavera, cada colla es reuneix per decidir el tema.

Un cop triat es comença a treballar per perfeccionar la idea i obtenir un primer esbós del què serà la carrossa i a poc a poc es va treballant fins a tenir la enllestida per desfilar.

L'estructura de la carrossa es crea sobre una plataforma de fusta que es posa en un camió vell del qual s'ha aprofitat el motor. Cada colla utilitza diferents tècniques i materials com per exemple ferro, fusta, poliuretà, guix, etc. per confeccionar estructures, ninots i elements decoratius.

Les carrosses surten al Carroussel acompanyades d'una comparsa. La comparsa consta de dos elements bàsics: el vestuari, que habitualment es dissenya i s'encarrega a un modista: i la coreografia, que demana a la comparsa trobar-se uns dies a la setmana per assajar-la amb la música escollida.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura