Torroella recupera un important llegat de la memòria particular de la Guerra Civil

Torroella recupera un important llegat de la memòria particular de la Guerra Civil
Torroella de Montgrí

Data: 25/04/2019

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha aconseguit la cessió d'un important volum de material particular relacionat amb la Guerra Civil, que permetrà conèixer amb més detall el desenvolupament d'aquest tràgic període al municipi. La cessió ha estat formalitzada per 16 persones en el marc d'una campanya de recollida de memòria  material i immaterial que es va promoure arran de la I Jornada de Memòria Històrica Local, celebrada el febrer i març. Amb aquesta iniciativa es vol recuperar el passat històric de la vila en el període comprès entre la Segona República i la transició democràtica. La primera edició es va centrar en la Guerra Civil, amb motiu dels 80 anys de la retirada republicana i l'entrada de les tropes franquistes a Torroella. A banda de les conferències, projeccions i de la visita a l'aeròdrom de Canet, també es va programar una campanya de recollida de materials i memòria oral entre la població. La iniciativa va tenir molt bona acollida i el museu ha pogut gestionar la cessió d'un total de 164 elements, entre objectes, fotografies, relats i documents, provinents de 16 particulars.

Entre els elements cedits es poden destacar dues màscares antigàs, un dipòsit de combustible de l'aeròdrom de Canet, un fusell, una fotografia del camp de concentració d'Argelers, una fotografia del pont del Ter enderrocat, sis dietaris i una carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís, datada de l'octubre de 1940, que va ser clau per tal que no fos executat. Tot això, només per citar alguns exemples, ja que el conjunt conté cartes personals i documents de gran valor històric, per conèixer amb detall el dia a dia d'aquell trist període.

Tot el material ha estat inventariat, classificat i digitalitzat, i ja es troba a disposició dels investigadors i de tothom que el vulgui consultar. En funció de la seva tipologia, es custodia a l'Arxiu Municipal, al Centre de Documentació o al Fons de Reserva del museu.

Aquest matí s'ha fet a l'auditori de l'equipament un petit acte institucional de tancament i balanç de la campanya, en el que hi han participat algunes de les persones que han cedit material. Per part de l'Ajuntament, l'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde, Josep Maria Rufí; del primer tinent d'alcalde, Jordi Colomí; de la regidora de Cultura, Annamaria Mercader i el director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset. També hi han assistit els tres tècnics que han coordinat el projecte Natàlia Varela, Miquel Sais i Èlia Bantí, que han desenvolupat el projecte en el marc de la seva incorporació al museu, durant sis mesos, a través del Programa de Garantia Juvenil.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura