Una delegació mexicana coneix el patrimoni surer de Palafrugell

Una delegació mexicana coneix el patrimoni surer de Palafrugell
Palafrugell

Data: 23/09/2019

Divendres passat, una delegació mexicana va visitar Palafrugell per conèixer el patrimoni surer de la vila. Aquesta trobada s’emmarca dins l’Intercanvi cultural per la commemoració del 80 aniversari de l’acollida a la República de Mèxic d’exiliats republicans espanyols. L’acte va comptar amb la presència, a més de la delegació mexicana, de Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, Josep Salvatella, regidor de l’Ajuntament i vicepresident del Museu del Suro, Carles Duarte, director general de la Institució Cultural de l’ICIC, i Àngela Martí, conservadora i documentalista del Museu del Suro.

En la seva visita a Palafrugell, la delegació va poder descobrir el patrimoni surer de la vila, per acabar el recorregut al Museu del Suro. Un cop al Museu i aprofitant la presència de Marco Antonio Hernández Badillo, autor de les fotografies de l’exposició Fabricant pulque, van fer una visita guiada a la mostra que s’exposa al museu fins el dia 29 de setembre.

Aquesta mostra es basa en el treball fotogràfic fet per Marco Antonio Hernández l’any 1997, on ensenya el procés de producció d’aquesta beguda, i que és segurament el darrer testimoni d’aquesta activitat a l’Hacienda de Tecajete. El pulque és una beguda fermentada tradicional de Mèxic, elaborada a partir de “l’aiguamel”, extreta de l’“ágave” o “Maguey pulquero”, que es consumia des de molt abans de la conquesta. En l’actualitat, es produeix a una part de Mèxic i d’Estats Units, tot i l’impacte de la cervesa i altres begudes alcohòliques. El treball de la producció del pulque va ser profundament modificat amb l’arribada del ferrocarril a l’Estat d’Hidalgo que va incrementar la presència del pulque de la zona a Ciutat de Mèxic. Es va millorar l’organització, imposant una nova organització del treball; la creació de les grans Hisendes-poble amb casa del patró, cavallerisses, cases pels empleats fetes en funció
del rang, església, escola, cementiri, cases dels treballadors.

L’inercanvi cultural per la commemoració del 80 aniversari de l’acollida a la República de Mèxic d’exiliats republicans espanyols està organitzat per l’Archivo Histórico y Museo de la Mineria. Asociación Civil, TICCIH México Asociación Civil, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, el Museu del Suro de Palafrugell i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La delegació està de visita a Catalunya, des del passat dia 14 i fins al dimecres 25 de setembre, visitant Patrimoni Industrial a Barcelona, Terrassa, Cercs, Castellar de n’Hug, Ripoll, Besalú, Figueres, Castelló d’Empúries i Palafrugell.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura