El TSJC anul·la l'augment de la taxa d'escombraries pels habitatges turístics de Torroella

Torroella de Montgrí

Data: 24/05/2022

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat nul·la l'ordenança fiscal del 2020 de Torroella de Montgrí que regula l'augment de la taxa d'escombraries pels habitatges d'ús turístic (HUT) i ha acordat que es retorni l'import pagat amb els interessos. Amb això el TSJC es posiciona a favor dels empresaris d'HUT al municipi, que coordinats per l'Associació Turística d'Apartaments (ATA) de les comarques gironines, havien impugnat aquesta ordenança en considerar que era injusta i desproporcionada.

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí haurà de pagar als propietaris dels apartaments turístics del municipi la taxa d'escombraries corresponent al 2020. Això és així a causa d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que invalida la modificació de l'ordenança fiscal aprovada a finals del 2019. La resolució ha donat la raó a diversos propietaris d'HUT de Torroella de Montgrí que, amb el suport i la coordinació de l'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA), havien impugnat l'ordenança per considerar-la injusta i del tot desproporcionada i per això van presentar un recurs en contra.

La modificació de taxes incloïa els habitatges d'ús turístic dins la categoria d'establiments comercials i industrials, i això representava un increment del rebut. Els empresaris critiquen que amb la nova taxa van haver de pagar el triple o el quàdruple del què es pagava en l'exercici anterior. Es queixen que en alguna ocasió l'import del rebut respecte al 2019 es va multiplicar per deu.

Ara, però el tribunal ha donat la raó als empresaris i l'Ajuntament haurà de retornar als tres afectats que van interposar el contenciós administratiu, el que van pagar, més interessos. A més a més, la sentència del tribunal superior els obliga a fer públic la nul·litat de l'ordenança. En el moment de fer-se pública, la resta dels afectats podran demanar que se'ls retornin els diners. El consistori també haurà d'abonar 1.000 euros per les despeses del recurs.
Des de l'Ajuntament, que no han volgut fer declaracions, han assegurat que presentaran un recurs de cassació perquè no estan d'acord amb la resolució. Des de l'Associació creuen que és d'irresponsables.

Aquesta és la impugnació del 2020, però també s'ha presentat un contenciós pel 2021, en aquest cas, el jutjat de primera instància encara no s'ha pronunciat.

L'Associació recorda que els HUT no són establiments, i tampoc són locals comercials ni indústries, i els residus que es generen no són diferents dels de qualsevol habitatge residencial. A més, expliquen que en molts casos els HUT no estan ocupats tot l'any i, per tant, quan estan buits no es generen residus com en el cas d'altres domicilis .

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia