L'ACA ha destinat 4,1 milions d'euros a arranjar lleres de rius i rieres gironins

Baix Empordà

Data: 30/04/2019

L'Agència Catalana de l'Aigua finalitza el 95% de les actuacions d'emergència fetes a les lleres dels rius i rieres de les comarques gironines com a conseqüència dels forts aiguats viscuts la tardor passada, separats en dos episodis: la llevantada d'octubre, que ha comportat la planificació de 176 actuacions, i les pluges de novembre, amb 93 actuacions sobre el paper. De totes elles, amb una suma toal de costos que puja fins als 4,1 milions d'eruos, només en queden una vintena de pendents. 

Al Baix Empordà concretament hi va tenir especial incidència el capítol de pluges del novembre. Mentre que la llevantada d'octubre va afectar principalment la conca del Ter en el seu pas pel Ripollès i Osona, els aiguats del mes següent van comportar importants desperfectes a les conques de la Muga, el Ter i el Daró i rieres de la Costa Brava, com el Ridaura, la riera de l'Aubi o la riera de Vulpellac. Es van haver de tirar endavant  93 actuacions, 38 de les quals relatives a infraestructures, com murs d’endegament o estabilització de la llera. Les 55 restants consisteixen en la retirada de vegetació que obstaculitzava el pas de l’aigua. Ja estan finalitzades un total de 79 actuacions, mentre que les pendents estan en curs i es preveu que finalitzin properament.

Durant el cap de setmana del divendres 16 al diumenge 18 de novembre, a diversos punts del Baix Empordà hi van caure més de 200 litres per metre quadrat en 48 hores.  La força de l'aigua va fer sortir rius i rieres de les seves lleres, va inundar camps i carreteres i va deixar amb l'ai al cor poblacions com La Bisbal o Torroella que van veure multiplicat exponencialment els cabals del Daró o el Ter. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient