La nova deixalleria de Palamós ja està en funcionament

Palamós

Data: 12/06/2024

La nova deixalleria de Palamós ja està en funcionament. L'any passat van començar les obres, que s'han fet en dues fases per ampliar la instal·lació, ja que quedava petita. Aquest matí l'ha visitat el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort.

La reforma integral de la deixalleria municipal de Palamós era una reivindicació, ja que quedava petita i obsoleta en alguns aspectes i no cobria les necessitats del municipi que ha anat augmentant de població. Es va inaugurar el 1999 i ara després de les obres que van començar l'any passat, l'ampliació i remodelació ja és una realitat. Està situada al mateix espai, però ara té una superfície més gran de 3.139 m². Compta amb un moll de càrrega, una bàscula i noves caixes d'emmagatzematge amb més capacitat, un magatzem cobert i un altre per a residus perillosos.
 


"La reforma integral de la deixalleria ha consistit en una ampliació de la capacitat de la mateixa deixalleria, ha doblat els metres i això ens ha permès instal·lar més contenidors, però també ha permès incrementar la capacitat dels contenidors i, per tant, ha sigut una deixalleria més efectiva, ens permet acumular més deixalles que porten els industrials i particulars del nostre municipi i a l'hora de transportar-los a diferents abocadors permetent una millor gestió"


En algunes de les sales els usuaris podran deixar material que encara funcioni per donar-li una segona vida o fins i tot podran venir a arreglar els objectes. La deixalleria també disposa d'una sala polivalent per fer activitats pedagògiques adreçades a la ciutadania, especialment als infants, per fer difusió de la gestió de residus i el seu tractament.

En aquest projecte s'ha tingut en compte la sostenibilitat i a banda de disposar de zones enjardinades, hi ha instal·lades 16 plaques fotovoltaiques que cobreixen tota la despesa energètica que genera l'equipament.
 

"L'aspecte de la deixalleria també ha buscat un aspecte amable i integrat amb el seu entorn i això la diferencia de moltes altres deixalleries. Es tracta d'una deixalleria sostenible que genera la seva pròpia energia a través d'unes plaques solars instal·lades. Una altra novetat és que tenim una zona de reaprofitament d'objectes, que ens permetrà que hi hagi una sala d'intercanvis, la gent que vulgui deixar el seu objecte ho podrà fer i el podrà utilitzar una altra persona. La gent que vulgui venir a reparar també podrà fer petites reparacions d'electrodomèstics o objectes per donar-los una segona vida i també s'ha apostat per una aula pedagògica. Volem que els centres escolars puguin venir a la deixalleria i se'ls pugui explicar que vol dir les "r": reaprofitar , reutilitzar i reparar. Per tant, la idea és buscar-la visió global del tractament dels residus del municipi i fer-ho en un únic espai com aquest."

El pressupost total del projecte ha estat de quasi 600.000 euros. Les obres i el nou equipament han estat finançats a través d'una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i de l'Ajuntament.

Durant la visita del conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort a les instal·lacions, l'alcalde del municipi, Lluís Puig, ha recordat que hi ha un servei de recollida de voluminosos i ha animat a la ciutadania a utilitzar-lo o desplaçar-se fins a la deixalleria per no deixar objectes a les illes dels contenidors. També ha recordat que treballen per instal·lar el porta a porta de cara el pròxim contracte d'escombraries. Esperen poder començar a implementar-ho al llarg del 2025.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política