PSC i Podemos de la Bisbal lamenten la pujada de sou de l’alcalde a 40.000 euros anuals

PSC i Podemos de la Bisbal lamenten la pujada de sou de l’alcalde a 40.000 euros anuals
La Bisbal d'Empordà

Data: 14/01/2020

El passat ple de desembre l’equip de govern municipal de la Bisbal d'Empordà, format pels grups d’ERC, CUP i En Comú, va portar a aprovació un increment de la retribució de l’alcalde de 30.000 euros anuals (aprovat el mes de juliol) a 40.000 euros per la mateixa dedicació de 25 hores setmanals. El PSC i PODEMOS recorden que a aquesta retribució s’hi ha d’afegir la que ja percep al Consell Comarcal del Baix Empordà, 14.000 euros per 12,5 hores setmanals.
 
“Considerem que 40.000 euros anuals per 25 hores setmanals és una quantia desorbitada, atès que suposaria una retribució de 60.000 euros anuals el que estaria per sobre del límit màxim legal, motiu pel qual es va portar a aprovació sense informe de legalitat signat pel Secretari” ha explicat Òscar Aparicio, portaveu socialista i ha afegit que “a banda d’aquesta qüestió legal entenem que l’actitud de l’alcalde i del govern que li dona suport és poc ètica”.
 
Els socialistes i els podemites justifiquen per tres motius les afirmacions anteriors. En primer lloc per la quantia assignada. En un municipi on la base imposable per declarant és (segons dades oficials de l’Idescat) de 18.024 euros anuals,  per sota de la mitjana del Baix Empordà (19.724€) i de la de Catalunya que es situa en 23.760 euros. Una altra dada que ho sustenta és la de la renda familiar disponible bruta, a la Bisbal de 12.500 euros anuals vers els 13.600 euros del Baix Empordà i els 17.000 euros de Catalunya. Els 40.000 euros anuals per 25 hores setmanals suposen una quantia que es troba molt per sobre de la mitjana de la ciutat, que hauria de ser el punt de referència per la fixació del sou de l’alcalde.
 
El segon motiu és que la situació econòmica de la hisenda municipal no és bona. L’alcalde va portar a aprovació el seu increment de sou al mateix ple on s’aprovaven els pressupostos municipals, que per primera vegada a la història presenten una partida d’inversions de zero euros. Això és conseqüència de l’incompliment de forma reiterada del Pla Econòmic Financer que es va aprovar el 2018 (i que va suposar que el 2019 es declarés no disponible el préstec de valor d’1,8 milions d’euros) per part del govern.  Això, sumat al fet que no es genera cap estalvi pressupostari, provoca que no es tinguin recursos propis diferents de l’endeutament per fer inversió. “Estic segur que som l’única capital de comarca i l’única ciutat de més de 5.000 habitants de tot Catalunya que presenta un pressupost sense inversió” ha dit Bilal Bensahid del cercle de PODEM La Bisbal.
 
El tercer, i darrer motiu, és la justificació que fa el govern d’aquest increment de sou per no perdre poder adquisitiu en relació amb la tasca que desenvolupava en el sector públic segons va dir l’alcalde. “No es va acreditar ni justificar aquesta afirmació en cap moment, en tot cas, la tasca de l’alcalde ha de venir motivada per una voluntat de servei públic, no un interès econòmic” ha valorat Òscar Aparicio.
 
“El fet d’haver portat a aprovació aquest increment demostra clarament la voluntat del govern municipal de tenir polítics professionals, un mal que es va escampant al llarg del país, i més greu encara, quan qui dona suport a l’alcalde són la CUP i En Comú, partits suposadament d’esquerres. CUP i En Comú han abandonat a nivell local la seva filosofia política per mantenir-se a la cadira, com es va poder veure amb l’incompliment del pacte intern de la representant d’En Comú amb Podemos de la Bisbal” ha explicat Bensahid.
 
“El que denunciem avui és una mala notícia per a la nostra ciutat, i demostra una vegada més la irresponsabilitat de l’equip de govern que tot i els avisos que varen rebre en la legislatura anterior, ha portat a terme una política econòmica insostenible a mitjà termini i destinada a avantposar els objectius personals per sobre dels col·lectius” han afegit els representants socialista i el podemita.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política