Comença el ball dels pactes. Quines majories podrien sumar al Baix Empordà?

Exceptuant Lluís Puig (ERC) a Palamós, la resta de candidats i candidates guanyadores de les eleccions als municipis més poblats del Baix Empordà no tenen assegurada matemàticament l'Alcaldia. Passada la ressaca electoral, comença el ball dels pactes i si bé els debats i les reaccions de la pròpia nit de les eleccions ja van mostrar algunes pistes no es poden descartar sorpreses d'última hora.

L'elecció d'un alcalde o alcaldessa es fa el dia de la consitutució dels ajuntaments, dues setmanes després de les eleccions municipals. En aquest ple presidit per la regidora o regidor més jove i el o la més gran es vota qui liderarà el consistori. Si un candidat o candidata obté la majoria absoluta (la meitat més un dels vots) es converteix en alcalde o alcaldessa. Si ningú obté la majoria absoluta queda nomenat el o la cap de llista que més vots va obtenir a les eleccions. Tenint encompte això els partits guanyadors de les eleccions parteixen amb avantatge i tenen la inciativa per formar govern. Fent una mica de futurisme, aquestes són les possibles majories:

Palafrugell

El guanyador de les eleccions va ser Juli Fernández (PSC) que la mateixa nit electoral es va mostrar obert a negociar per formar govern. Ho tindrà complicat perquè durant la campanya va vetar partits que ataquessin la llengua catalana en clara referència a C's; i ERC li va recordar que una 'gran coalició' és incompatible. A més, el partit que li podria donar la majoria, Som Gent del Poble de Joan Vigas, va assegurar per activa i passiva que no pactaria amb formacions que avalessin el 155; i JxC es va mostrar oberta a votar un alcalde independentista encara que no formés part del govern. En aquest context una possible majoria podria ser ERC (7), Som Gent del Poble (3) i JxC (2).

Sant Feliu de Guíxols

Carles Motas (TPSF) ho té tot de cara per ser alcalde i és que a només un vot de la majoria absoluta no hi ha cap coalició que no sigui políticament inconcebible que el pugui desbancar. TPSF va mostar interés per no governar en solitari i per tant tot fa indicar que buscaran acords amb Josep Melcior Muñoz (PSC), el soci principal de Motas aquesta legislatura.

Palamós

La majoria absoluta de Lluís Puig (ERC) fa que no necessiti ningú per governar, si bé s'ha mostrat obert a acords amb altres forces. JxC, els hereus polítics dels seus socis auqesta legislatura ja han anunciat que faran oposició i per tant tot fa pensar que governarà en solitari.

Torroella de Montgrí

Els dos principals partits que formaven el govern (ERC i UPM) han quedat primera i segona força però en sentit invers del que van tenir la passada legislatura. UPM serà el principal partit del govern i seria una sorpresa que no es repetís el pacte amb ERC. Aquest cop no necessiten LEST, que a més, va perdre la presidència de l'EMD en favor del partit del cap de llista més votat Jordi Colomí.

Calonge i Sant Antoni

El més normal seria que Miquel Bell-Lloch (ERC) fos el proper alcalde amb alguna de les forces que volen un canvi a l'Ajuntament com Avancem, CUP o Republicans. Aquí hi ha dos peròs. Un primer és que Republicans és una escisió d'ERC, precisament, per desavinences entre els seus caps de llista Miquel Bell-Lloch i Norbert Botella i l'altra és que l'actual alcalde i líder de JxC, Jordi Soler, és un gat vell de la política acostumat a fer pactes 'impossibles'. De totes maneres necessitaria un inversemblant casori entre una força independentista com ell mateix amb el PSC, el PP i una altra força sobiranista com Republicans.

La Bisbal d'Empordà

Enric Marqués (ERC) serà segurament Alcalde i reeditarà l'acord amb la CUP. Aquest cop no necessita els vots d'ICV, ara reconvertida en La Bisbal En Comú Podem. Una coalició que traiés ERC de l'alcaldia és pràcticament Ciència Ficció.

Castell-Platja d'Aro

Aquí l'emoció està servida perquè els dos principals partits JxC i PSC estan empatats en escons. El cap de lllista més votat, Joan Giraut (JxC) vol repetir coalició amb Maurici Jiménez (PSC) però aquest ja va obrir la porta a altres majories. L'alternativa hauria de passar per força per Montse Rovira (ERC), però es fa difícil pensar que els republicans, amb la campanya que han fet, avalarien un alcalde no independentista. Una altra majoria hauria de passar per casar Som, La Vall d'Aro en Comú i C's. Estrany. Una opció, gens inversemblant, podria ser repetir la gran coalició però aquest cop repartint-se l'alcaldia.

Santa Cristina d'Aro

Lourdes Fuentes (ERC) serà alcaldessa amb els vots d'una altra formació. ERC ha governat amb Guanyarem Santa Cristina des del Carrer i el PSC, una fòrmula que la candidat més votada va insinuar que no es repetiria en el programa electoral de TV Costa Brava. Va dir que volia governar amb menys partits. Per tant, haurà d'escollir o un o altre o bé un pacte amb JxC.

Begur

Aquí és on l'aritmètica és més endimoniada i pot passar de tot. ERC (3), JxC (3), TxB (2), Més Begur i Esclanyà (2) i PSC (1) No hi ha cap majoria que no passi per posar d'acord tres partits, el que afavoreix Joan Loureiro, com a cap de llista més votada.

Notícies relacionades

Les primeres reaccions dels guanyadors de les eleccions obren el ball dels pactes (27-05-2019)

ERC, TPSF i UPM celebren una nit electoral on el PSC es manté i JxC s'enfonsa (27-05-2019)

Resultats electorals als municipis 'mitjans' del Baix Empordà (27-05-2019)

Verges vota malgrat hi hagi una única candidatura (26-05-2019)

Foixà, el poble on el vot en blanc pot tenir representació plenària (26-05-2019)

Els estardidencs i estardidenques voten per segona vegada a l'EMD (26-05-2019)

Com és el desplegament policial d'una jornada electoral ? (26-05-2019)

Sis ajuntaments del Baix Empordà ja saben qui serà el seu alcalde (25-05-2019)
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política