Els parts amb cesària programada de l’Hospital de Palamós ja poden ser amb acompanyant

Els parts amb cesària programada de l’Hospital de Palamós ja poden ser amb acompanyant
Palamós

Data: 23/03/2022

FOTO: SSIBE

Aquest 2022, la Unitat d’Infància i Dona ha pogut iniciar els acompanyaments als parts amb programació de cesària de l’Hospital de Palamós. Des del mes de gener i durant aquest primer trimestre, ja s’han practicat un total de 10 cesàries acompanyades.

En concret, l’acompanyament per part del pare, mare o familiar es pot realitzar sempre i quan la cesària sigui programada i no urgent. Durant el preoperatori, però, la mare l’ha de realitzar sola, moment que s’aprofita per preparar i canviar també a la persona acompanyant. 

Per aconseguir-ho, s’ha hagut de replantejar tot el circuit intern, ja que l’Hospital de Palamós ni disposa de quiròfan obstètric com altres hospitals de referència de Girona o Barcelona on les cesàries acompanyades són una realitat des de fa temps. 

Un cop realitzada la intervenció, la mare i l’acompanyant tornen a traslladar-se a la sala de parts, on s’hi realitza tota la recuperació, un espai més tranquil, amable i adaptat a futures necessitats de la nova família.

L’acompanyament durant les cesàries és un pas més cap a la humanització del procés de naixement, un dels projectes transversals i  que fa ja anys que s’està duent a terme a la sala de parts de l’hospital. 

Ja fa anys que l’Hospital de Palamós atén a les necessitats actuals de les dones i dels seus drets com a futures mares. Es treballa per aconseguir un part el més natural possible i reduir la instrumentalització durant el naixement.

Així, per exemple, les episiotomies s’han reduït fins al 7,6% el 2021 o el part vaginal després de cesària en anteriors parts està per sobre el 60%. 


Davallada en el nombre de parts a Palamós en els darrers anys    

Durant els dos darrers anys i amb el context de la pandèmia COVID, la sala de parts ha viscut menys naixements, amb  734 (2021) i 818 (2020). Són xifres lleugerament inferiors al 2018 i 2019, on naixien 848 i 846 nadons a Palamós. Això suposa una disminució del 3,3% el 2020, inferior a la disminució del 5,9% que ha patit Catalunya segons les últimes dades de l'Idescat .

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat