Els desnonaments per impagament del lloguer a l'alça

Intervé: Mercè León, PAH Guíxols

L'economia catalana creix un 3%, el PIB avança en la mateixa xifra i l'atur es troba al nivell més baix des del 2008. A primer cop d'ull indubtables brots verds, però si enfoquem el visor un xic més a sota encara s'hi veu l'herba seca que va deixar l'esclat de la bombolla immobiliària i la crisi financera del 2008. I és que els desnonaments segueixen augmentant, essent Catalunya la Comunitat Autònoma on més gent es queda sense casa.

Si amb l'esclat de la bombolla financera els impagaments d'hipoteques van deixar moltes famílies al carrer i carregades de deutes, ara el principal motiu per no gaudir del dret a la vivenda és l'impossibilitat de pagar els lloguers, que ja representen el 63% del total de casos.

Un 15% més de desnonaments

Segons xifres del Consell General del Poder Judicial Espanyol els desnonaments de llogaters han augmentat un 15% en els primers sis mesos de l'any.

Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca alerten que aquesta situació es dóna en paral·lel a les bones xifres d'ocupació, i és que la precarietat i temporalitat que sovint amaguen aquestes xifres fa que gent amb feina visqui una situació d'emergència habitacional.

Manca de voluntat política

Des de la PAH consideren que aquestes situacions són evitables i lamenten que a l'administració local, autonòmica i estatal falta voluntat política per revertir aquest drama. De fet, lamenten que des del 2008 no s'hagi anat al moll de l'os de la problemàtica ni s'hagin abordat canvis estructurals.

Al costat d'aquesta mesura també reclamen augmentar el nombre de pisos de lloguer social, particularment amb la cartera d'habitatges buits que tenen entitats bancàries rescatades amb diner públic.  Només a Sant Feliu de Guíxols comptabilitzen 200 famílies en situació de vulnerabilitat que el requeririen.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia