Explota Brava vol posar el focus en la precarietat del jovent de la Costa Brava

Baix Empordà

Data: 26/06/2019

Són una vuitantena de casos on, presumptament hi ha hagut explotació laboral. La campanya @Explota_brava pretén recordar que no és cera tot el que crema i que darrere l'optimisme de les xifres oficials de reducció de l'atur s'hi amaga una realitat denunciada per sindicats i organitzacions juvenils i que afecta principalment al jovent i les persones migrades.

L'organització Juvenil Arran ha engegat aquesta campanya després de constatar que és una realitat estesa i que sovint no es denuncia pels canals oficials.

Denúncies anònimes

Les denuncies que arriben al compte d'aquesta xarxa social són anònimes i es publiquen tal com arriben, un fet que ha generat crítiques dins el compte d'Instagram i també entre alguns dels establiments afectats. De fet, inclús un d'aquests locals, que ha demanat no aparèixer,  ha contactat amb TV Costa Brava per exposar el seu malestar per unes denúncies que considera falses.  Des de l'organització juvenil admeten que no comproven si el que es denuncia és cert ni tampoc han rebut cap 'feed-back' de si aquesta situació s'ha agreujat, repetit o acabat ni tampoc han percebut cap moviment de la Inspecció de Treball o resposta de les empreses assenyalades.  

Indiquen que volen ser un altaveu per treure a la llum la precarietat de l'economia estacional. Una precarietat que l'Informe Diagnosi Territorial encarregat pel Consell Comarcal assenyala com l'altra cara de la moneda d'un atur que està baixant a nivells anteriors a l'esclat de la bombolla financera. Aquest informe alerta que l'ocupació s'està creant en sectors amb un alt índex de precarietat i temporalitat.

Negocis i localitzacions diverses

La vuitantena de denúncies presentades abarquen tot tipus de negocis i són d'arreu del territori que va de Blanes fins a Cadaqués. Hi ha casos de presumpta explotació laboral en petits comerços, hotels, restaurants, càmpings, empreses industrials, empreses de serveis i inclós multinacionals. Les queixes fan referència a hores extra sense cotitzar, sous precaris, treballs en negre i sense contracte o vexacions i pressió ambiental a la feina.
Des de l'entitat juvenil lamenten que sovint els treballadors i treballadores no tenen ni les eines, ni els coneixements ni les facilitats per denunciar casos d'explotació laboral.

Precisament per aquesta situació, la campanya Explota_Brava tindrà una segona part quan s'arribi a un centenar de denuncies i és sensibilitzar als treballadors i treballadores dels seus drets i també de les eines que tenen a disposició per denunciar una situació d'explotació.

* Les dues entrevistades han demanat no donar el seu nom i ser anomenades només com a membres d'Arran.

Notícies relacionades

Entrevista sencera

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia