El Ple de Sant Feliu de Guíxols aprova el contracte d'escombraries sense vots en contra

Intervenen: Carles Motas, Alcalde (TPSF); Pere Albó, portaveu MES; Jordi Lloveras, portaveu GdC-ECP; Sílvia Romero, portaveu ERC; Cristina Vicens, portaveu JxC; Josep Melcior Muñoz, regidor d'Hisenda (PSC)
 

MES, Comuns i ERC creuen que el plec de condicions és poc ambiciós, no canvia el model i té mancances en matèria de reciclatge


El Ple de Sant Feliu de Guíxols va aprovar sense vots en contra el nou contracte d'escombraries i neteja de la ciutat; però l'oposició va matisar que queda curt en matèria de reciclatge. El plec de condicions va tirar endavant amb els vots de TPSF, PSC i JxC i l'abstenció d'ERC, GDC-ECP i MES.

El nou contracte augmenta la freqüència de neteja a la via pública i platges, incorpora maquinària nova i elèctrica, amplia les cinc fraccions de recollida selectiva arreu de la ciutat, s'encamina cap al xipatge de contenidors i preveu un control més rigorós de l'empresa concessionària.
 

El MES veu el contracte poc ambiciós


L'oposició va aplaudir la feina de l'equip tècnic municipal i va celebrar que la ciutat tingui un contracte nou, però va fer evidents algunes mancances que hi ha a parer seu.

El MES creu que el contracte és poc ambiciós en la gestió de les escombraries, perquè no canvia el seu model de gestió. Va demanar més participació de l'oposició en els òrgans de control i va rebutjar la geolocalització dels treballs de la brigada d'escombraries.
 

Pels Comuns no s'aborda el canvi climàtic


Els Comuns van advertir que el plec de condicions té un excés de zel en les relacions laborals  empresa-plantilla perquè ha volgut introduir elements propis de la gestió directe en una gestió que és indirecta.

Creuen que el contracte queda curt en matèria de gestió de residus perquè no aposta pel concepte 'residu 0'. El seu portaveu, Jordi Lluveras, va defensar que el porta-a-porta és aplicable a Sant Feliu de Guíxols i va lamentar que el xipatge de contenidors no s'estengui des del minut 0.
Pel que fa a la neteja va exigir que les burilles no es llencin a les clavegueres i va demanar que el que recullen els i les escombriaires no es llenci a rebuig sinó que es separi.
 

ERC veu difícil reciclar l'oliERC va reconèixer que el nou contracte té importants millores en recollida selectiva i neteja però troba a faltar ambició en el desplegament dels contenidors xipats.

Va advertir que l'eliminació de les minideixalleries agreuja el problema no resol de l'oli domèstic i va alertar que falta pedagogia entre la població. Sílvia Romero també va lamentar que el plec de condicions no prevegui la neteja de l'aigua de la platja ni els camins de ronda.
 

JxC aplaudeix els mecanismes de control


JxC va ser l'únic partit de l'oposició que es va alinear amb el govern en defensa del contracte d'escombraries.

Va demanar més presència de l'oposició en els mecanismes de control i va celebrar l'augmenbt de la neteja, sobretot a Vilartagues i els mecanismes de control del contracte.
 

El Govern defensa un model "evolutiu"


En el torn de respostes l'Alcalde Carles Motas va puntualitzar que la geolocalització a la que es refereix el contracte fa referència al material i no pas a la plantilla mentre que el portaveu del Govern, Josep Saballs va defensar que el contracte sí suposa un canvi de model perquè porta el reciclatge a tota la ciutat i és evolutiu. Va defensar que el xipatge de contenidors és un model tant avançat com el porta-a-porta.

El regidor d'Hisenda, Josep Melcior Muñoz va indicar que el control de l'empresa i la corresponsabilitat de la ciutadania són dos elements importants perquè el contracte funcioni.

Pel que fa a la neteja de l'aigua de la platja el govern va explicar que es preveu en el contracte d'abalissament de la zona litoral.

 
NOTÍCIES RELACIONADES

Sant Feliu de Guíxols renova el contracte d'escombraries amb més neteja i reciclatge (14-02-2020)

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient