Dilluns s'ampliarà el porta a porta de Begur

Dilluns s'ampliarà el porta a porta de Begur
Begur

Data: 12/01/2018

El servei de recollida selectiva de residus porta a porta de Begur, que es va començar a implantar el febrer passat a una part del municipi, s’amplia aquest any a tot el terme. I l’àrea de Medi Ambient ha decidit començar-la inicialment pels sectors de Mas Prats i la Xarmada-Mas Gispert. Per fer-ho possible, aquesta setmana els veïns dels dos nous sectors tenen aquesta setmana per adquirir els corresponents cubells.

Tot i això, l’Ajuntament pensa mantenir durant un temps, per facilitar la implantació del nou servei, l’altre sistema de recollida, el que es fa a través d’àrees d’aportació, complementada amb una tasca de conscienciació i informació. “Ho fem davant l’èxit del servei”, ha assenyalat l’alcalde, Joan Loureiro, que ha recordat que els punts conflictius han tingut lloc a les àrees d’aportació, que donaven servei a les zones que fins ara no es fa el porta a porta.
 
El sector de Mas Prats agafa els carrers Creu d’en Ralló, Corall, Surera, Mas Prats, Mirador de Sa Tuna i Oliveres). Mentre el sector La Xarmada-Mas Gispert cobreix els carrers Xarmada, Racó de Ponent, Roca d’en Pinc, de la Lluna, Mas Gispert, Mercuri, Júpiter i Venus i també el Camí Creu. Per aconseguir els cubells, els veïns dels dos sectors han d’anar a l’àrea de Medi Ambient, que es troba a l’Espai Mas d’en Pinc, amb una factura de l’aigua. El termini acaba demà dissabte. L’horari per recollir els cubells és de les 9 del matí a les 2 de la tarda.
 
Paulatinament, el servei s’anirà aplicant als altres sectors del municipi, amb l’objectiu que estigui totalment implantat en els propers mesos. Però, tot i això, el sistema de recollida a través de les àrees d’aportació es mantindrà un temps. “Conviuran els dos sistemes durant un, o dos mesos, fins que l’aplicació del nou sistema sigui alt, ha recordat l’alcalde, Joan Loureiro. Malgrat això, però, es preveu l’eliminació d’algunes àrees. En concret, seran les àrees dels Blanquers, del Local Social Polivalent, del Forn de Calç d’Esclanyà i Mas Prats. “Ho farem d’una manera tranquil·la i escalonada, però, al mateix temps, amb determinació i convenciment”, ha afirmat Loureiro.
 
Des dels orígens, el porta a porta es fa al nucli urbà de Begur, Sa Fontansa, Les Arenes, Sa Roda, Son Moles, Residencial Begur, Mas Domingo, Les Argiles, Font Martina i part de Son Rich. I de cares a la temporada alta d’aquest any, hi seran ja totes les urbanitzacions i cales,  “a excepció d’algunes zones per qüestions orogràfiques”, ha afegit l’alcalde, que ha aclarit que el cost previst del servei serà “més o menys, el mateix d’aquest any”.
 
A més, de cares al 2019, Loureiro parla de fer un nou pas endavant, consistent en l’aplicació de la taxa per generació, que consisteix en què qui generi més escombraries pagui més. L’objectiu és que la gent faci bé la recollida selectiva, però, a més, que pagui la taxa d’acord amb les escombraries que generi. “Hi haurà uns cànons de mínims, però qui ho faci bé tindrà  unes bonificacions”, ha comentat l’alcalde.
 
Com ja s’està fent actualment, els veïns particulars afectats pel sistema porta a porta han de treure els cubells a un horari determinat d’acord amb un calendari, que marca la recollida de les fraccions. Així, els dilluns hi ha la recollida de les fraccions resta i vidre; dimecres, d’orgànica i envasos; divendres, d’orgànica i paper i cartró, i diumenge, d’orgànica i envasos. Les fraccions es depositen en bosses de plàstic dins els cubells específics. Hi ha tres models diferents: cubell airejat petit de color marró per facilitar la separació a casa de la matèria orgànica; cubell de 20 litres de color marró i tapa grisa per a la recollida de la matèria orgànica i la fracció resta, i cubell taronja de 40 litres per a la recollida de paper i cartró, envasos i vidre.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient