El 65% dels regidors del Baix Empordà són homes malgrat representar el 49% de la població

El 65% dels regidors del Baix Empordà són homes malgrat representar el 49% de la població
Baix Empordà

Data: 08/03/2019

Al Baix Empordà hi ha censades més dones que homes però només 2 ajuntaments tenen més presència femenina. Dels 36 municipis que té la comarca 14 tenen partitat tècnica entre homes i dones als seus plenaris, la majoria municipis petits de menys de 1.000 habitants, i 5 tenen una dona al capdavant de tot.

La política segueix essent un dels àmbits més masculinitzats de la nostra societat i un d'aquells sectors on hi ha l'anomenat sostre de vidre. És a dir, malgrat l'aparent igualtat d'oportunitats per accedir a llocs de representació, la configuració dels horaris, la conciliació laboral i familiar i les obligacions domèstiques encara molt feminitzades impedeixen a la pràctica l'accés a aquest tipus de llocs de responsabilitat.

Catorze municipis amb paritat tècnica

Els plenaris sempre són imparells i per això la proporció 50/50 hi és impossible. Si agafem com a bona la paritat tècnica, és a dir tants homes com dones un regidor amunt un regidor avall, hi ha representació mixte a Corçà, Fontanilles, Forallac, Jafre, Palau Sator, Parlavà, La Pera, Regencós, Serra de Daró, La Tallada, Torrent, Ullastret, Ultramort i Vall-Llobrega. D'aquests només a Ultramort, La Pera i Jafre hi ha més presència femenina. Concretament 3 regidores de 5, 5 de 9, i 4 de set. Tots tres municipis, a més, governats per una alcaldessa.

Dos municipis totalment masculinitzats

Dos dels municipis de la comarca, Albons i Garrigoles, estan totalment masculinitzats. I cinc, pràcticament, amb només una dona al plenari. Són Bellcaire, Rupià, Foixà, Colomers i Vilopriu, tots governats per homes.

Als municpis més poblats de la comarca la situació és desigual. A Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols hi ha 7 regidores de 21; a Palamós, Torroella de Montgrí, Castell-Platja d'Aro i Calonge i Sant Antoni 6 de 17; La Bisbal de 7 de 21 i a Santa Cristina d'Aro 3 de 13.

Més dones al cens, però menys regidores als plens

En Resum , al Baix Empordà hi ha 133.461 persones censades i el 50'22% són dones; però això no es tradueix a la política on dels 337 seients als plenaris municipals un 65,28% estan ocupats per homes.
 

Notícies relacionades

Vaga feminista: Com on i per què?

La Vall d'Aro hi torna amb la Caminada per la Igualtat (06-03-2019)

Palafrugell realitza tallers sobre igualtat i masclisme per adolescents (06-03-2019)

Crida a paralitzar la societat durant la vaga general feminista del 8 de març (05-03-2019)
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política