La Generalitat reduirà un 70% la població del coipú

Pals

Data: 20/01/2023

La Generalitat reduirà un 70% la població del coipú. Una espècie invasora originària de la Patagònia que fa ja vint anys que es troba a les comarques gironines. Els paranys que s'instal·laven fins ara no són suficients, i per això han presentat un pla de xoc per prevenir l'expansió. Entre les mesures hi ha la creació d'una brigada.

La Generalitat preveu reduir un 70% la població de l'espècie invasor coipú a les comarques gironines. Actualment, a la demarcació hi ha uns 2.000 exemplars i es concentren sobretot en zones humides. Fins ara es capturaven amb paranys per poder controlar-los, però no és suficient. Per això, per poder prevenir l'expansió, Acció Climàtica ha creat per primera vegada una brigada específica i operativa tot l'any d'espècie exòtica invasora de coipú. Aquesta mesura forma part de les deu accions del Pla de xoc i de control del coipú. La brigada està formada per tres persones i està destinada a les actuacions d'urgència per danys o conflictes..
 

Per primera vegada a Catalunya hi haurà una brigada dedicada només al coipú, això no ha passat mai en cap espècie invasora". - Anna Barnadas, secretària d'Acció Climàtica.-

La primera mesura, però que preveu el Pla de xoc és la realització d'un pla de control del coipú amb l'objectiu de recopilar i tenir tota la informació sobre aquesta espècie exòtica invasora per, d'aquesta manera, poder planificar anualment i de manera adaptativa les zones i èpoques d'actuació. Entre les mesures hi ha la cessió temporal de paranys per capturar exemplars o tanques electrificades per protegir cultius i horts.
 

Hem de treballar d'una manera coordinada amb consorcis ambientals, amb organitzacions agràries i amb ONGs dedicades a la conservació perquè necessitem que tothom tingui formació i informació i que tothom sàpiga com tractar aquesta espècie en el moment que es detecta. I evidentment, necessitem aquest suport perquè informin a les nostres brigades de les diferents presències i es puguin posar les trampes en els llocs més adequats possibles.

El coipú és un rosegador originari de Sud-amèrica que viu en llacunes, rius, canals, estanys, embassaments i zones humides amb abundant vegetació aquàtica i pastures al voltant. Va arribar a les comarques gironines de França ja fa uns vint anys. Es reprodueixen amb rapidesa tot i que el 80% moren durant el primer any de vida i com a molt arriben als tres anys. Tot i això, són unes espècies que malmeten les plantes autòctones i els cultius com els arrossars i camps de conreu del Baix Empordà.
 

Nosaltres actuem amb les espècies exòtiques quan causen una problemàtica amb la biodiversitat, la salut o l'economia i el coipú és una espècie que s'alimenta de vegetals i causa realment una problemàtica en aquests espais únics.

A la demarcació durant aquesta darrera setmana s'han capturat 52 exemplars i durant el 2022 entre 400 i 500.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient