D'aquí a 5 anys un 40% de pescadors de la confraria de Palamós s'haurà jubilat

Palamós

Data: 29/03/2022

Cada vegada són menys els joves interessats a treballar de pescadors. De fet, d'aquí a tres anys el 20% de patrons d'embarcacions de pesca a Palamós s'hauran jubilat. Des de la Confraria i l'Ajuntament estan treballant amb l'escola Nauticopesquera de l'Ametlla de Mar per poder oferir i facilitar formació i pràctiques a joves interessats en aquest sector.

D'aquí cinc o sis anys un 40% de pescadors de la confraria de Palamós s'haurà jubilat. La manca de relleu generacional continua essent un problema. Ara, però s'està treballant en una iniciativa. La Confraria de Pescadors del municipi juntament amb el consistori i l'Escola Nauticopesquera de l'Ametlla de Mar estudien poder desenvolupar formació teòrica i pràctica a Palamós a una seixantena de mariners, no només per a dedicar-se a la pesca sinó per altres sectors com el recreatiu, per exemple, de mariner en un creuer.

És un ofici que fins ara havia passat de pares a fills. És el cas per exemple de Salvador Fortuny que porta des dels 17 anys a mar. De petit que va aprendre dels seus avis i els seus pares però això explica que ha canviat.

Creu que actualment hi ha molts entrebancs per poder dedicar-se a la pesca, sigui la burocràcia o mesos de formació. Li agradaria que joves li agafessin el relleu, però ho veu complicat. Pensa que el sector s'hauria de gestionar de manera diferent. I quan li preguntem com ha evolucionat el seu ofici ho té clar: reducció de flota i de feina.

De fet, la falta de personal podria comportar la retirada de circulació d'algunes embarcacions. Ja fa un any que es va posar en marxa un projecte per fer visible l'ofici i despertar vocacions a través de material pedagògic, però la falta d'interès per aquest ofici es fa evident i per això des de la confraria volen continuar treballant per visibilitzar aquesta professió, mostrar que és rendible, atractiva i amb futur.


Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat