RESUM DE L'ANY: Enllesteixen projectes abans de les eleccions

Baix Empordà

Data: 31/12/2018

Molts dels projectes de govern que presentaven els partits polítics per guanyar les eleccions 2015 s'han estat coent durant 3 anys i ha estat sobretot aquest 2018 quan les màquines han entrat al terreny. Els ajuntaments estan obligats a fer obres de manteniment cada any però també aposten per fer noves inversions. Aquestes no són tan freqúents com fa uns anys quan endeutar-se amb els bancs era habitual. L'aixeta es va tancar de cop i per obligació i poc a poc ara els governs municipals van atrevint-se a fer inversions.


SANT FELIU DE GUÍXOLS
Entre els municipis amb més transformació urbanística hi ha la ciutat de Sant Feliu de Guíxols. Obrir un pulmó verd al cor de la ciutat, modernitzar la primera línia de mar o consolidar el Fortim han estat alguns dels projectes que han fet entrar les màquines a la ciutat. Tancat per obres, així ha estat durant setmanes el carrer Dos de Maig, un dels principals afectats per les obres del futur Parc Central. Aquesta obra és l'urbanització de la Plaça Alabric i els entorns de l'Asil Surís. El projecte suposarà una transformació urbana però també social a la ciutat. L'obra segueix en dansa i així estara durant tot aquest primer trimestre d'any nou.

Sense marxar de Sant Feliu anem a mar perquè la zona de Rius i Calvet està vivint una transformació important que canvia la fisionomia litoral de la ciutat. L'objectiu és abandonar la imatge degradada d'aquest tram del passeig marítim per fer-hi unes graderies integrades a la platja. Una obra que segueix en marxa i que té tants admiradors com detractors. Per una banda a l'inici de les obres va saltar l'alarma de la tala dels oms que s'han transplantat a Sant Pol. Tampoc agradava l'acabat final d'aquest espai. Va néixer a la ciutat un moviment social amb nom d'Alerta Sant Feliu que precisament critiquen l'acabat asfàltic d'aquesta zona del passeig, una obra que segons ells s'ha carregat part del patrimoni de la ciutat.


D'una punta de la badia a l'altra perquè l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols segueix anhelant un port plenament integrat dins la ciutat. Per fer-ho, vol construir un passeig que uneixi l'actual passeig del mar amb la zona portuària perquè aquesta esdevingui un element clau a la vida quotidiana del municipi. Justament al Fortim aquest 2018 s'hi han construit unes escales que connecten el Nàutic Vell amb el Salvament. Aquestes obres que es feien a tocar del port medieval ganxó van aixecar també les seves crítiques per l'afectació que tenien sobre el Fortim.


TORROELLA
Torroella és un altre dels municipis baixempordanesos amb més obres executades durant aquest any acabat. La reforma del passeig de l'església ha regalat als torroellencs una nova plaça lliure de vehicles.
 
Obres importants a la zona esportiva torroellenca, el principal projecte urbanístic d'aquest mandat. El projecte contempla la construcció d'un nou camp de futbol i d'un altre pavelló i degut a la fallida de l'empresa constructora les obres van quedar aturades. 


L'ESTARTIT
A l'Estartit no han sigut menys i aquest any 2018 han començat les obres de l'Espai Medes que seguiran aquest any. Es tracta d'un centre d'interpretació de les Illes Medes és una inversió estratègica pel municipi, que ha de reconfigurar el turisme a la zona. 

També s'ha enllestit la desurbanització de la Pletera. El darrer vestigi del procés incomplert d’urbanització que va patir l’espai a finals del 80, i que ja comença a ser història


PLATJA D'ARO
Aquest 2018 ha estat clau a Castell-Platja d'Aro pel futur centre cívic de Castell d'Aro que s'ubicarà a la plaça Poeta Sitjar. Després d'un procés de participació ciutadana l'Ajuntament ja té definit el projecte d'aquest nou equipament pel municipi que ha de transformar i millorar el teixit social de Castell d'Aro. El mes d'abril s'enderrocava l'antiga Escola Vall d'Aro i just en aquests terrenys s'hi aixecarà un nou edifici de 1.200 metres quadrats que encabirà el Centre Cívic, el punt de lectura, un hotel d'entitats i el casal de la gent gran, amb una inversió de 2 milions d'euros. 

Obres importants també a Platja d'Aro. En aquest cas d'aquelles que no es veuen però que són molt importants.El govern segueix amb la renovació del clavagueram al nucli que ha de millorar el seu drenatge i evitar les inundacions que es produeixen a l'entorn del pavelló i l'aparcament quan plou. 
Els treballs formen part del pla de sanejament a llarg termini que ja ha tingut obres importants a l'avinguda ridaura i el parc de les Formigues. De moment hi ha obres projectades  sobre calendari fins el 2022.


Durant aquest 2018 l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha cedit uns terrenys per la construcció d'un nou edifici per l'escola Fanals. Igual que es va fer amb l'escola Vall d'Aro l'Ajuntament està disposat a cofinançar amb la Generalitat aquest nou equipament educatiu. Ara el govern català ha de decidir què passa amb aquesta escola.


PALAMÓS
Palamós ha estat durant els darrers 3 anys en obres per asfaltatge de carrers i millores de voreres. Però a més d'aquest gruix d'obres a Palamós han desenvolupat el passeig de les Pites amb una transformació important d'aquest entorn i vora mar tenen projectat per aquest 2019 un nou tram de camí de ronda que ha d'unir el port amb la platja de Castell.
 

PALAFRUGELL
A Palafrugell s'està executant una obra important a una de les artèries del centre de la vila. Es tracta de l'urbanització del carrer Sant Sebastià que uneix Plaça Nova amb el Camp d'en Prats. L'objectiu és peatonalitzar aquest vial. Els treballs s'allargaran 6 mesos i consisteixen en millorar els serveis del carrer de la xarxa de clavagueram, aigua potable, gas, telecomunicacions i enllumenat però també s'eliminaran les barreres arquitectòniques del carrer creant una plataforma única i donant prioritat als vianants. 

Un altre carrer que s'ha transformat a Palafrugell és el Carrilet. Les actuacions van consistir principalment en millorar els accessos i sortides a tots els residents de la zona, guanyar 25 places d'aparcament, ampliar els espais per a vianants amb noves voreres amples i suprimir un dels dos sentits de circulació de vehicles per incorporar al costat est un carril bici de doble sentit de circulació. 


CALONGE
L'Ajuntament de Calonge està construint una nova placeta al passeig de Sant Antoni. Un nou espai a l'aire lliure on poder celebrar múltiples activitats o simplement gaudir d'aquest indret a peu de platja. A finals de gener es preveu que estiguin enllestides les obres que donen forma a la nova placeta d'Es Monestri.
 

VERGES
Aquesta tardor es posava en marxa a Verges el servei de recollida d'escombraries porta a porta. Un canvi molt important que venia acompanyat per la construcció i posada en funcionament d'una petita deixalleria a la zona esportiva. Aquesta iniciativa ha de permetre augmentar el reciclatge a Verges. També ho van fer a Corçà i ho projecten pel 2019 a Mont-ras. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia