Sant Feliu de Guíxols alça la veu contra les violències masclistes

La declaració institucional del 25N s'ha llegit en multitud de places dels pobles i ciutats d'arreu. A Sant Feliu de Guíxols ha esdevingut a les dotze del migdia a la plaça de Mercat.

Sant Feliu de Guíxols un any més ha convocat a la ciutadania a concentrar-se davant el consistori per commemorar el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència vers les dones. L'acte de reivindicació s'ha iniciat amb la lectura de la declaració institucional d'enguany per part de les autoritats de la ciutat. L'encarregada de llegir-lo ha estat la regidora d'igualtat, Laura Serrano. 

El text ha denunciat la multitud de formes que pot assolir la violència masclista, posant la vista en la violència sexual, que és la més prevalent, invisibilitzada i naturalitzada.
 

Tot això fa de les violències sexuals un component central del patriarcat. No tenen res a veure amb el sexe, sinó amb el poder. El poder de cosificar, d'humiliar, de dominar, de disciplinar, de generar por i de restringir la llibertat de les nenes, adolescents i dones. El poder de crear l'expectativa social que els homes han de prendre la iniciativa en el sexe i no aturar-se fins a rebre una negativa directa. Fins i tot, poder ignorar una negativa o de traspassar els límits amb la insistència" - Fragment de la declaració institucional del 25N del 2022

El manifest d'enguany també reclama que s'assenyali a l'agressor com a únic responsable dels delictes sexuals, i es deixi així d'assenyalar, responsabilitzar i culpabilitzar a les víctimes per fets com en quin lloc estaven, com anaven vestides, què havien consumit o si anaven soles.

D'altra banda, s'ha alçat la veu per dir que les agressions, en la majoria de casos, no les comet una persona desconeguda en un espai públic.

 

La major part de les agressions, especialment aquelles més greus, ocorren en espais privats. I els agressors més habituals no tenen un perfil concret. Les cometen amics, parelles, companys d'estudis o de feina, veïns, familiars o referents propers." - Fragment de la declaració institucional del 25N del 2022

Fa molts anys que els moviments feministes s'han rebel·lat contra el poder patriarcal i han alçat la veu per assenyalar les causes i les conseqüències de les violències sexuals, així com n'han identificat les diverses expressions en tots els àmbits en què ocorren, han denunciat la cultura de la violació i han generat una onada de sonoritat per acompanyar i reconèixer les dones que denuncien.

 

Paral·lelament, el feministme han impulsat dos grans canvis: En primer lloc, han posat el consentiment al centre. La llibertat sexual inclou practicar sexe tan sovint com es vulgui i amb qui es vulgui, així com rebutjar a fer-ho. En segon lloc, els feminismes han exigit que es faci efectiva la diligència deguda dels poders públics i que s'erradiqui tota forma de violència institucional. Una responsabilitat que abasta tant les polítiques de prevenció com les de reparació, les quals han d'estar prou dotades de recursos econòmics." - Fragment de la declaració institucional del 25N del 2022

Ha clausurat l'acte una actuació musical a càrrec de l'Institut Sant Elm. A les 18h s'ha portat a terme la mateixa activitat a la Plaça Salvador Espriu. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat