L'obra de Ricard Mur queda plasmada al llibre Una Costa Brava Captivadora

Una Costa Brava captivadora, el llibre on es poden trobar les imatges de les cales i racons secrets de l'Empordà del primer terç del segle XX. Els fets anecdòtics de la societat de l'època, la quotidianitat de la gent dels pobles a principis del segle passat i la indústria del suro, també són elements que es poden visualitzar a les pàgines del llibre, gràcies al fotògraf ganxó, Ricard Mur.

L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols presenta el llibre 'Una Costa Brava captivadora. Fotografies de Ricard Mur (1906-1939)' de les autores Sheila Berrocal i Helena Ferrer.

Mur s'ha convertit en una de les figures més representatives de la fotografia a principis del segle passat al Baix Empordà, i ha permès entendre la transformació paisatgística, urbana i social de la ciutat en el primer terç del segle XX a través de retrats.

Al llibre, s'hi poden trobar imatges de festes i esdeveniments singulars de la societat de l'època, i els racons i cales més amagades de la Costa Brava, des de Tossa fins a Platja d'Aro.

Aquest llibre, es tracta d'un producte de qualitat editat per Efadós, una editorial especialitzada en història i patrimoni local a Catalunya.
L'edició també ha estat possible gràcies a la digitalització i conservació que ha fet l'Ajuntament de Sant Feliu, quan l'any 2020 va adquirir el fons del fotògraf Ricard Mur, que es troba actualment a l'Arxiu Municipal.

Des de llavors, l'entitat va començar a engegar la difusió del fons de Mur programant iniciatives com l'elaboració de material didàctic explicatiu del seu llegat fotogràfic, l'elaboració d'un quadern didàctic o un conte infantil, per alumnes de P3 a 4t ESO, xerrades i activitats de plàstica a les escoles, una exposició a l'Antic Hospital, una mostra artística per Sant Jordi o una edició de la revista L'Arjau.

Mur també va documentar en imatges tots els processos de treball de la indústria del suro, va visitar diferents poblacions dels entorns rurals de Girona que no tenien accés directe a la fotografia i va convertir en eterns, moments extraordinaris que passaven a la vila.

Un exemple és quan l'any 1912, els veïns de Sant Feliu van començar a fer córrer la veu que un peix gegant havia quedat atrapat a una cala de Sant Pol. El peix va resultar ser una balena, que es va aconseguir treure de l'aigua amb una grua. El record de la balena va ser tan profund que, des d'aleshores, la cala on va encallar l'animal es coneix com la cala del Peix.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura