Un 53% de les ganxones víctimes de violència masclista no ha rebut atenció psicològica

Els Serveis Socials de Sant Feliu de Guíxols han atès 146 casos per violència masclista en el transcurs d'aquest any. Més de la meitat de les dones afectades no ha rebut atenció psicològica i un 59% de les agressions no s'han denunciat davant els tribunals*.

Gairebé un 2% de les dones d'entre 17 i 65 anys de Sant Feliu de Guíxols declarava el 2021 haver patit algun tipus de violència masclista. Els Serveis Socials van tancar l'any amb 149 denúncies ateses, i enguany la corba es podria incrementar, ja que a finals d'octubre s'havien notificat 146 casos. En concret, les dades han estat recopilades per la formació Guíxols des del Carrer i aquest novembre s'han presentat a la població.

Si es desgranen les xifres del 2022, un 59% de les dones ha optat per no presentar denúncia davant el jutjat. Una casuística que des de la formació morada atribueixen a la lentitud de la justícia, així com a la manca d'acompanyament presencial des de l'inici del procediment penal. A l'altra cara de la moneda, set de cada deu denúncies presentades als tribunals ha acabat amb una ordre d'allunyament.
 

Per violències dins l'àmbit de la parella, la gran majoria (54%) ha patit una opressió tant física com psicològica. Paral·lelament, un 22% ha estat afectada per l'abús psicològic, un 15% pel físic, un 5% per l'econòmic i un 4% pel sexual.
 

En relació amb el grau de convivència, un total de 41 dones compartia el mateix sostre amb el seu agressor, mentre que 86 d'elles comptaven amb habitatge propi. Així mateix, s'han vist afectats 135 fills i filles, entre els quals 121 són menors.

Les dades més alarmants, segons els comuns, es troben en el 53% de dones agredides que no han rebut atenció psicològica al municipi, un servei gratuït tant per les primeres afectades com pel seu entorn. A més, un 39% de les dones que han denunciat, és a dir, unes 57 víctimes tampoc no han comptat amb un seguiment per part d'un educador o educadora social.
 

Després de radiografiar el municipi, des de Guíxols des del Carrer estan redactant un Pla Municipal Contra la Violència Masclista. Entre les accions previstes, es contemplen executar tasques formatives amb entitats del municipi, així com elaborar una xarxa de punts liles, que no només estiguin presents durant les Festes Majors, sinó també en alguns establiments locals. El projecte a hores d'ara es troba en una fase inicial i es preveu finalitzar durant la campanya electoral de l'any que ve.


* Dades proporcionades per la formació Guíxols des del Carrer i recopilades per Serveis Socials

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política