Fonteta encendrà dimarts el forn de calç

Forallac recupera la tradició de fer calç per poder mostrar a veïns i curiosos com era aquesta tasca que ocupava el 90% dels veïns de Fonteta i Sant Climent de Peralta. Després d'uns quants anys rumiant-ho finalment es va trobar el forn i l'equip de voluntaris per recuperar aquest element del patrimoni local. Igual que la carbonera o el forn de rajolers, l'entorn del municipi està ple de forns de calç que 50 anys enrere van aturar la seva activitat.

El mes de febrer van començar les tasques per condicionar el Forn Gran d'en Torró de Fonteta declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Després de mesos treballant-hi ara el forn ja està carregat per poder-lo encendre i recuperar l'ofici de fer calç.

El dia 29 de maig s'encendrà el forn que està carregat amb 70 tones de pedra calcària. Un equip de voluntaris haurà d'alimentar el forn amb llenya les 24 hores del dia durant tota una setmana. Després es taparà i es deixarà uns dies perquè es refredi i el 9 de juny es desenfornarà.

Forallac amb aquesta nova iniciativa per recuperar elements del patrimoni de les Gavarres busca homenatjar l'activitat i les persones que van dedicar la seva vida a fer calç. La inversió econòmica i la dedicació d'un grup de voluntaris fan difícil la repetició anual d'aquesta activitat. De moment aquesta primavera es podrà reviure la cuita de calç i des del municipi convida'n a tothom a apropar-s'hi i a conèixer una de les principals activitats econòmiques de Fonteta i Sant Climent de Peralta fins a mitjans del segle XX.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura