Una exposició apropa la cultura del blat a Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí

Data: 10/12/2020

L'Associació de Masos de Torroella i l'Estartit (AMTE) ha estat fidel, un any més, a la seva cita amb la Fira de Sant Andreu, on des de fa uns anys hi presenta una exposició vinculada amb el sector primari, des de diferents punts de vista. Aquest cop el muntatge, que es podrà visitar fins al 28 de desembre a la Capella, està centrat en el món del blat. L'exposició porta per títol 'El Blat, un cultiu divers' i té la voluntat divulgativa d'apropar la història i les particularitats d'aquest cereal al gran públic, a partir de la seva vinculació amb el Baix Ter.

El treball compta amb la col·laboració de l'Associació d'Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, la Fundació Mascort i el Museu de la Mediterrània. Els visitants hi trobaran plafons en què s'intercalen explicacions i fotografies de gran format i una mostra d'estris relacionats amb el cultiu del blat i l'elaboració de la farina.
 
El blat arriba al Baix Ter durant el neolític. Amb el temps, esdevé un dels conreus amb una major superfície cultivada i la principal matèria primera per l’elaboració del pa, que durant molts anys és un dels aliments bàsics de la població. És una espècie molt diversa, resultat de la intervenció humana després de processos com la domesticació i la millora genètica. El primer permet convertir espècies silvestres, amb espigues fràgils que cauen al terra, en d’altres cultivables. Més recentment, el coneixements genètics permeten augmentar els rendiments i la qualitat. Avui en dia l’espècie més estesa és el blat tou.  

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura