El FITAG torna a fer parada a Palamós

El FITAG torna a fer parada a Palamós
Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la divuitena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG), que enguany se celebrarà del 28 d’agost a l’1 de setembre.

30 companyies de diferents estats (Argentina, Bèlgica, Brasil, Cuba, Itàlia, França, Marroc, Mèxic, Xile, l’Estat espanyol i Catalunya) representaran un total de 34 espectacles, a Girona, més els 10 espectacles als diferents municipis. Dos d’aquest espectacles són coproduccions del FITAG: una Catalunya - Marroc i l’altra Andalusia - Catalunya amb participació d’actors i actrius catalans

A la presentació hi han assistit Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; M A Planas, tinenta d’alcaldia i regidora d’Hisenda i Règim Interior de l’Ajuntament de Girona; Carme Renedo, directora dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona; Martí Peraferrer, director del Festival FITAG i Lluís Freixas, director en funcions de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. L’acte també ha comptat amb l’assistència de representants dels municipis on enguany s’hi presentaran espectacles.

El FITAG s’emplaça en diferents espais de la ciutat de Girona: Auditori Viader i Pati de la Casa de Cultura; pati de les Magnòlies de la Delegació Territorial de la Generalitat a Girona, centre cultural La Mercè, teatre Municipal, sala La Planeta, cinema Truffaut), i el pati del Caixa Fòrum. A més, el Festival continua amb el projecte «FITAG als Municipis», que té com a objectiu estendre la vivència del FITAG al conjunt de la demarcació. Els municipis que hi participen són: Campdevànol, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Palamós, Sant Gregori, Sant Jordi Desvalls, Sant Pere Pescador i Vidreres. En el marc del FITAG Municipis, grups teatrals del territori acullen companyies d'altres països. Així, el FITAG 2018, fomenta els intercanvis culturals i la col·laboració en projectes internacionals; promociona grups gironins arreu del món; i permet viure experiències singulars.

Seguint amb la línea de l’any passat, FITAG 2018 segueix amb «FITAG Barris», constituït amb l’objectiu d’ampliar l’àmbit d’actuació del Festival a la ciutat de Girona. Així, el barri Pla de Palau – Sant Pau, s’incorpora com a escenari de la programació d’enguany. Per això, el FITAG ha comptat amb la complicitat de l’associació de veïns del barri.

També segueix «FITAG Terrassa Nits» per gaudir d’una proposta nocturna, distesa i agradable, al Pati de la Casa de Cultura dintre d’un espai escènic informal i desenfadat.

El dimarts 28 d’agost el Festival s’inaugurarà amb l’espectacle Europa, al teatre Municipal de Girona. Es tracta de teatre musical en una col·laboració conjunta entre Cràdula Teatre, de Cassà de la Selva i el Cor Preludi.

El dimecres 29 d’agost el Festival inaugurarà amb l’obra El serio soy yo del grup cubà Cuentero l’espectacle del país convidat d’aquest FITAG 2018: Cuba, al Caixaforum. Un espectacle de narració oral compost de contes tradicionals cubans amb escrits amb el característic humor dels camperols del país.

Pel que fa a la coproducció del Festival, es tracta de la iniciativa més pedagògica i vivencial del FITAG, que enllaça, Catalunya i el Marroc per una banda i Andalusia i Catalunya per l’altra. Les coproduccions són: Exercices sur la liberté i Los francisquitos.

A més, com cada any, el Festival continuarà apostant per les propostes escèniques del «FITAG El Galliner», un espai on els alumnes d’aquesta escola podran presentar les millors propostes de Distrets (muntatges breus creats pels alumnes) d’aquest curs.

En el decurs de l’acte de presentació, el vicepresident de la DIputació de Girona, Albert Piñeira, ha assenyalat que «el FITAG arriba a la majoria d'edat convertit en un referent del teatre amateur a escala internacional. El festival fa una gran tasca per fomentar el teixit associatiu, la participació i la cohesió social mitjançant la cultura».

Carme Renedo, directora dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona, ha explicat que de nou la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya se suma al FITAG amb l’objectiu de potenciar i difondre el teatre que es fa a Catalunya. I ha assenyalat que «el teatre amateur és el teatre que estima la cultura, les arrels i la llengua del país».

M A Planas, tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Girona, ha remarcat que amb el FITAG Barris «a Girona el festival donarà vida al barri de Sant Pau i permetrà descentralitzar la cultura per fer-la arribar a tothom».

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura