Descobreixen els fonaments de l’absis semicircular d'una ermita romànica al Montgrí

Descobreixen els fonaments de l’absis semicircular d'una ermita romànica al Montgrí
Torroella de Montgrí

Data: 02/04/2019

Els treballs de retirada de les acumulacions de pedra a l'entorn de l'ermita de Santa Maria del Palau, al massís del Montgrí, han posat al descobert la base de l'antic absis semicircular romànic, que podria datar del segle XI. S'especulava amb la seva possible aparició, atès que els estudis previs apuntaven a que l'edifici partia d'una estructura anterior a la reforma feta cap al segle XIII.

Durant aquesta actuació, l'absis de perfil semicircular, típic de les construccions romàniques, es va enderrocar i va ser substituït per una capçalera recta, la que actualment es conserva. Aquest canvi d'absis és un element característic del romànic avançat del segle XII a la comarca. Un cop descoberta la fonamentació de l'antic absis, es realitzarà una excavació arqueològica que permetrà conèixer amb més detall la seva datació. Els treballs de retirada de les acumulacions, realitzats per la brigada municipal sota la supervisió de l'arqueòleg responsable de la intervenció, van iniciar-se ahir i acabaran avui. A partir de demà, doncs, es realitzarà l'excavació arqueològica, que s'allargarà tres setmanes.

També s'excavarà l'espai de la galilea per tal de determinar els seus orígens a partir de possibles restes que apareguin d'etapes anteriors. La retirada de material ha donat un nou aspecte a l'edifici, ja que sobretot la paret nord i l'absis en tenien molt, de manera que ara han guanyat alçada. Tot aquest material està format, majoritàriament, per pedruscall provinent de la neteja de camps de l'entorn i de l'enderroc de la façana principal. Una part de les pedres es guardaran per a la restauració. Aquests treballs són previs a l'execució de les obres de la 3a fase del projecte de consolidació que estan portant a terme l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i la Diputació de Girona. La tercera fase inclourà la consolidació de les parets, l'acabament de la teulada, la pavimentació del terra de la nau com a zona visitable i la reconstrucció de l'enllosat de la galilea, entre d'altres. Malgrat que l’aparició de la fonamentació de l’absis semicircular confirma la hipòtesi inicial dels responsables de la intervenció, es creu que Santa Maria del Palau té un origen encara més reculat en el temps, ja que podria haver-se edificat sobre les restes d’un templa romà.

Per acabar-ho de confirmar, però, caldria realitzar una intervenció arqueològica de més abast. Joia del romànic, al Montgrí Arquitectònicament, Santa Maria del Palau és un clar exemple del romànic avançat del segle XII: volta apuntada, portes d'arcs en degradació, finestres de doble biaix i arcs de mig punt i parament de carreus ben escairats i allisats que formen filades ben seguides, a més de la inexistència d'absis semicirculars.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia