L’única població a Catalunya de sargassum es conserva en bon estat al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es tracta, com dèiem, de l’única població coneguda al litoral català d’aquesta espècie amenaçada.
Bussejadors de la Fundació Alive junt amb l’investigador Dr. Enric Ballesteros del CSIC van localitzar, al juliol 2021, la que és fins ara l’única població de Sargassum trichocarpum a Catalunya.
El sargassum és una espècie molt amenaçada, indicadora de bona qualitat de l’entorn, per ser molt sensible als impactes humans. L’única població coneguda a Catalunya es troba a la cala Montgó, dins l’àrea marina protegida del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, a 20 metres de fondària i fixada a una roca en mig d’un fons de sorra fina. Quan es veu sota el mar s’observa que les seves vesícules plenes de gas (aerocists) li donen flotabilitat, de manera que el cauloide (el “tronc” de l’alga) quedi ben perpendicular respecte al fons. D’aquesta manera tota l’alga pot rebre millor a la llum per fer la fotosíntesi.
Per tal de comprovar l’estat de salut de la població i valorar les accions a prendre per assegurar la seva conservació, aquest mes d’abril els han acompanyat dos membres del CSIC, els doctors Simone Mariani i Francesco Martini, especialistes en espècies d’algues vulnerables i en perill d’extinció del litoral mediterrani.
També van comprovar la presència d’una altra espècie en perill d’extinció present a la cala Montgó. Es tracta de Cystoseira foeniculacea, una espècie epilítica que pot viure tant a molt poca fondària com a certa profunditat. Les dues espècies estan protegides per diferents lleis i convenis nacionals i internacionals.
Com a resultat de la prospecció s’ha comprovat que la població del sargassum es troba en molt bon estat de conservació.
Comentaris (0)