Quan es compleix el primer mes de campanya de bany, Protecció Civil de la Generalitat fa una crida a gaudir del bany amb prudència i seguir els consells de seguretat per evitar accidents, davant l’elevada xifra d’ofegaments mortals a les platges catalanes. El primer mes de la campanya de bany a Catalunya (15 juny-15 juliol) ha registrat més del doble de víctimes mortals a les platges que l’any passat les mateixes dates, sent el segon pitjor inici d’estiu dels últims 5 anys. El que portem d’estiu han mort ja 11 persones (la última ahir dilluns), mentre que l’any passat les mateixes dates van ser 5; el 2023 se’n van registrar 13; 7 el 2022 i 8 el 2021.
Pel que fa a les piscines, la dada no és tant negativa com a les platges, ja que fins ara han mort tres persones (la última aquest migdia); l’any passat 4; 2 el 2023; 5 el 2022 i 3 el 2021. Igualment, però, el que preocupa com cada estiu és l’elevat nombre de ferits greus a les piscines. El que portem d’estiu ja hi ha hagut 15 ferits menys greus, greus o crítics dels quals 13 eren menors d’edat.
Pel que fa als ferits greus o crítics a les platges, des del 15 de juny n’hi ha hagut 13; mentre que l’any passat les mateixes dates n’hi havia hagut 8; 6 el 2023 i 6 l’any 2022. A més, els darrers dies hi ha hagut dos ferits greus per llançar-se al mar des de les roques (Tarragona i Salou), traslladats a l’hospital Vall Hebron. En aquest sentit, Protecció Civil recorda sempre NO llançar-se de cap a l’aigua si no se sap la profunditat que hi ha o hi ha roques a la zona.
Les 11 víctimes mortals a les platges catalanes aquest estiu han estat: 6 a la costa central, 4 a la Costa Brava i 1 a la Costa Daurada; 7 s’han produït el mes de juny i 4 al juliol; 6 tenien més de 65 anys i 5 eren adults fins a 64 anys; i 10 han estat homes i només una dona.
Balanç ofegaments 2025 i anys anteriors:
La campanya de l’any passat es va tancar amb 17 persones mortes per ofegament a les platges catalanes, una xifra inferior a les 25 registrades al 2023 i el 2022. La gran majoria de persones ofegades van ser homes de més de 65 anys i la majoria d’incidents es van produir a platges de la Costa Brava. D’altra banda, durant la campanya del 2024 es van produir 7 ofegaments mortals en piscines d’ús públic i privat (el 2023 van ser 11 víctimes). La majoria de víctimes van ser en piscines privades i comunitàries. A més, la temporada passada es van produir 4 morts en aigües interiors (gorgs, rius, pantans, etc).
Des del 2021 i fins a dia d’avui, es constata que del total de 99 víctimes mortals a les platges durant l’estiu, un 82% han estat homes (81). Pel que fa a l’edat, un 61% tenien més de 65 anys (60), un 37% eren adults (37) i només un 2% menors d’edat (2). Els mesos d’estiu amb més ofegaments aquests darrers anys han estat el juliol (37 morts) seguit de l’agost (28), el juny (25) i per últim el setembre (9). Finalment, la majoria de morts s’han produït en platges de la Costa Brava (41); seguit de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre (32) i finalment la Costa Central, amb 26 víctimes.
A les piscines, la dada global de víctimes mortals des del 2021 fins a dia d’avui és de 42 persones. D’aquestes, un 62% han tingut lloc en piscines privades (26) mentre que el 38% han estat en piscines d’ús públic (16). El perfil de les víctimes és sobretot persones grans (27); seguit dels adults (9) i els menors (6), i quant al sexe és molt similar (22 homes i 20 dones).
En aigües interiors, des del 2021 fins ara hi ha hagut 13 víctimes mortals durant l’estiu, de les quals 12 han estat homes i només 1 dona. De tots els ofegaments, 7 han tingut lloc en rius/gorgs/canals i 6 en basses o pantans.
Campanya ‘Bany segur, estiu tranquil’
La setmana passada, la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, va presentar la nova campanya de Protecció Civil de la Generalitat amb consells per un bany segur amb una crida a extremar la prudència en les activitats aquàtiques durant l’estiu tant a platges com piscines i aigües interiors (rius, gorges, llacs...) per evitar al màxim les afectacions que cada any es produeixen i que tenen, sovint resultat de mort o de ferits greus.
La campanya d’enguany de prevenció i sensibilització va especialment dirigida a la gent gran, infants, turisme i joventut, així com els responsables d’activitats de lleure.
Amb el claim “Bany segur, estiu tranquil”, la campanya busca sensibilitzar en positiu, fent partícip la ciutadania dels consells per la seva autoprotecció transmetent calma, protecció i benestar, i vinculant seguretat amb el gaudi del medi aquàtic.El subclaim “La seguretat no fa vacances” per la seva banda convida a no abaixar la guàrdia reforçant la idea que la prevenció ha d’estar present també en períodes d’oci com l’estiu.
Els principals consells de seguretat són banyar-se només en zones segures i vigilades; consultar la bandera abans d’entrar a l’aigua; no deixar mai els infants sense una supervisió activa; evitar banyar-se si s’ha begut alcohol o si algú es troba malament, i vigilar especialment en entorns naturals (pedres, corrents, profunditat desconeguda, etc).
Protecció Civil de la Generalitat també fa una crida sobretot a la gent gran a prendre especial precaucions a les platges i anar acompanyats sempre que es pugui; i respecte a les piscines es demana als adults responsables de menors que en tinguin especial cura i vigilància per evitar accidents i ofegaments. Respecte al bany en rius, pantans i estanys, la principal recomanació és banyar-se en zones habilitades, ja que fora d’aquestes àrees poden haver-hi elements perillosos que no es veuen a simple vista.
Comentaris (0)