Alerta amb el cibercrim en època de confinament per coronavirus

Intervé: Andreu Massegosa, cap de proximitat, atenció a les víctimes i medi natural de la Policia de Castell-Platja d'Aro

L'Estat d'Alarma ha paralitzat quasi la totalitat de l'economia del país i ha deixat pràcticament buits els carrers de pobles i ciutats però la delinqüència no ha desaparegut. Malgrat la baixada de fets delictius tancats a casa i en confinament podem seguir essent víctimes de lladres i estafadors. Bàsicament cibercrim i falsos serveis a domicili

Des de l'inici de l'emergència sanitària els furts i robatoris han caigut dràsticament en xifres que els Mossos d'Esquadra situen al voltant del 80% a les Comarques Gironines. Han baixat moltíssim les detencions i els i les agents dels diferents cossos policials fan molta feina de control del compliment de les mesures d'Estat d'Alarma i suport a diferents serveis socials. 

Malgrat això la delinqüència no ha desaparegut i es demana que també des de casa, estiguem ben alerta. 

El Conseller d'Interior, Miquel Buch, va advertir la setmana passada que s'han detectat 'falsos metges i operaris' que visiten vivendes, sobretot de gent gran, i aprofiten per robar-los. Per evitar-los cal tenir en compte dues premisses bàsiques. Només funcionen serveis estrictament urgents i serveis socials i sempre hi ha o una contractació prèvia o una trucada prèvia de l'Ajuntament en qüestió, mai aparició per sorpresa ni per una suposada publicitat. 

Però la tipologia delinqüencial més comuna és el cibercrim. Ja sigui assetjament a les xarxes o estafes i per evitar-los també hi ha un seguit de normes bàsiques i sobretot molt sentit comú. 

En el cas del ciberassetjament és molt important, sobretot en infants i adolescents, no enviar fotos ni facilitar dades personals si no es coneix bé el destinatari, explicar qualsevol foto, imatge o paraula que hagi incomodat i no creure's tot el que es diu en un xat o connexió cibernètica. 

Respecte les estafes és molt important comprar en llocs coneguts i amb bones referències, on clarament s'indiqui el contacte de l'empresa venedora i la forma d'entrega de la mercaderia. Qualsevol servei o bé comprat a internet té uns drets associats talment com els té si els hem adquirit físicament. 
Finalment respecte als virus informàtics o 'pishing' es recomana no obrir mai arxius adjunts de remitents desconeguts o missatges que t'estranyin i no revelar mai dades bancàries a través de suposats mails d'entitats o administracions, mai els demanen a través d'aquesta via. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat