El Baix Empordà genera ocupació però en sectors precaritzats i estacionals

Baix Empordà

Data: 18/12/2018

Intervé: David Moreno, Tècnic Activa Prospect

El Baix Empordà crea ocupació però aquesta està molt vinculada a sectors precaritzats i estacionals. Aquest és el principal titular de la Diagnosi Territorial que el Consell Comarcal va encarregar a una empresa especialitzada perquè identifiqués les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats de la seva economia.

La consultora Activa Prospect ha analitzat tot un seguit d'indicadors socioeconòmics que posarà a disposició dels ajuntaments perquè pugin desenvolupar a partir d'aquestes dades objectives els seus plans de promoció econòmica i de l'ocupació.

El principal titular de l'anàlisi és una moneda de dues cares. Per una banda es crea ocupació i per tant l'atur està baixant a nivells anteriors a l'esclat de la bombolla financera; però per altra aquesta ocupació s'està creant en sectors amb un alt índex de temporalitat i precarietat i que a més, són els que més van patir l'anomenada crisi econòmica. És a dir, s'està tornant a posar la majoria dels ous a la cistella de la construcció i el turisme.

Model d'urbanització poc amable amb els serveis no estacionals

Tenint en compte que el serctor serveis és un puntal econòmic de la comarca, l'informe assenyala el model d'urbanització, sobretot del litoral, com a culpable que aquest sigui estacional. L'atomització dels nuclis urbans amb moltes urbanitzacions i segones residències fa que sigui difícil generar una demanda de serveis estable. Hi ha casos especialment punyents com el de Begur amb una cinquantena d'urbanitzacions i menys del 35% de la població al nucli principal.

Un dels sectors en els quals es podria diversificar l'economia és el la indústria, que genera una ocupació més estable i uns sous menys precaris. Per reindustrialitzar la comarca però, hi ha dos contratemps. Un primer una formació poc diversificada i un altra una competitivitat menor que comarques veïnes que tenen tren i AP-7 per accedir a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Europa i les seves connexions amb el món. Per atraure indústria l'informe identifica puntals de la comarca com són el sector agroalimentari i el paisatge vinculat a l'empresa verda.

Atur cronificat

A nivell sociolaboral l'informe identifica dos problemes més. Un primer és que l'atur s'està cronificant, amb un augment del de llarga durada, afectant sobretot a persones de més de 45 anys. L'altra és l'envelliment de la població, sobretot a l'interior, que contrasta amb una manca de serveis cap aquest col·lectiu com poden ser les residències de dia.

Notícies relacionades


UGT denuncia que la pèrdua de llocs de treball precaritza i envelleix la població (14-11-2018)

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia