RESUM 2019-POLÍTICA: Canvis històrics d'alcaldia, bloqueig a Madrid i terratrèmol a Europa

Baix Empordà

Data: 31/12/2019

Giraut va perdre l'Alcaldia de Castell-Platja d'Aro després de gairebé tres dècades i Puig va aconseguir majoria absoluta a Palamós

Amb permís de les togues i les manilles, el gest deposar una papereta a una urna és el que més bé defineix el 2019 a nivell polític. Aquest ha estat un any electoral amb 4 comicis que han deixat canvis històrics d'alcaldies, bloqueig a Madrid i un terratrèmol judicial a Europa que ha pintat la cara als Tribunals Espanyols.

Les eleccions municipals van deixar l'emoticona de sorpresa del crit de Munch a la cara de molts baixempordanesos i baixempordaneses quan es van saber els resultats i confirmar els pactes de govern. L'Alcalde de Castell-Platja d'Aro, Joan Giraut, perdia l'alcaldia després de pràcticament tres dècades al poder a mans del socialista Maurici Jiménez que ja insinuava la nit electoral que preferia un pacte amb ERC i ECP.

També era obligat a cedir la vara d'Alcalde de Calonge i Sant Antoni Jordi Soler que va perdre les eleccions contra el republicà Miquel Bell-Lloch, que va saber bastir un pacte de govern amb les esquerres sobiranistes del seu municipi.

El mem de l'OMG també va retratar la nit electoral pel retorn de les supermajories. El republicà Lluís Puig (ERC) aconseguia una sorprenent majoria absoluta d'onze regidors i regidores a Palamós i a Sant Feliu de Guíxols Carles Motas (TPSF) escombrava l'oposició guanyant a tots els barris de la ciutat i quedant-se a un escó d'una majoria absoluta que afiançava repetint el pacte amb el PSC. Un pacte de govern que impulsava una cara prou coneguda d'aquesta casa. Núria Cucharero esdevenia regidora de turisme i esdeveniments de ciutat.

Pactes de Govern i canvis d'alcaldia

A Palafrugell Joan Vigas (SGdP) demostrava dots negociadores arrancant l'últim any d'Alcaldia al republicà Josep Piferrer que va reeditar govern amb Som Gent del Poble i JxC deixant sense opcions el socialista Juli Fernández, guanyador de les eleccions per un estretíssim marge.

Les eleccions i els pactes municipals van produir canvis a Torroella de Montgrí on ERC i UPM van reeditar el pacte però aquest cop amb els independents al capdavant de l'Alcaldia amb Jordi Colomí (UPM). També es van estrenar la republicana Lourdes Fuentes (ERC) a Sant Cristina amb pacte amb JxC i a Begur la juntaire Maite Selva que va desbancar el republicà Joan Loureiro amb un pacte tripartit. El fins llavors alcalde va mantenir responsabilitats però aquest cop com a President del Consell Comarcal.

A La Bisbal, sense sorpreses amb la reedició del pacte tripartit ERC, CUP, EC però aquest cop amb Enric Marquès (ERC) al capdavant.

L'independentisme guanya les eleccions espanyoles

2019 serà també recordat a nivell electoral per la incapacitat dels partits del Congrés de Diputats per bastir un pacte de govern. El 28A i el 10N els baixempordanesos i baixempordaneses van acudir a les urnes en unes eleccions espanyoles que a la comarca no van tenir cap sorpresa. Victòria de l'independentisme en les dues cites, amb ERC al capdavant; enfonsament de Cs, recuperació del PSC i emergència tímida de l'extrema dreta de Vox.

Els ultres es van convertir l'últim cop en líders de la dreta espanyolista al Baix Empordà. La debacle del partit taronja i les seves bandades ideològiques van provocar la dimissió del regidor de Castell-Platja d'Aro José Luís Villa el setembre.

Moviments també al PP on el regidor de Calonge i Sant Antoni, Alberto Mas, va ser nomenat recenement nou Secretari General del PP a Girona amb l'objectiu de rescatar-lo de la irrellevància política en la que està situat.

Puigdemont i Junqueras, eurodiputats

Les urnes europees sovint tant ignorades aquest 2019 van agafar una altra volada. Coincidint amb els comicis municipals es va votar també a un Parlament Europeu que ha sigut incapaç de gestionar que té dos exiliats i un pres polític entre els escollits.  El President a l'Exili Carles Puigdemont va arrassar al Baix Empordà i va guanyar les eleccions a Catalunya aconseguint fer entrar també a l'Eurocambra Toni Comín.

Aquesta es va alinear inicialment amb l'Estat Espanyol fins que el TSJUE va causar un terratrèmol de conseqüències imprevisibles. La feina d'Andreu Van Den Eynde ha pintat la cara a la justícia espanyola que ha vist com els tribunals europeus li recordaven que el republicà Oriol Junqueras va ser escollit eurodiputat i com a tal té immunitat. Una immunitat que de retruc, ha permès Puigdemont i Comín entrar a la seu legislativa europea.

2020: També any electoral?

2019 ha estat un any electoral, però les brigades municipals farien bé de no guardar gaire bé les urnes. Si el PSOE és incapaç de convèncier ERC es tornaran a repetir eleccions a Espanya i a Catalunya les diferències entre JxC i ERC i la més que probable inhabilitació del President Quim Torra fan pressagiar un avançament elecotral.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política