La fred del febrer fa tornar el mar a la seva temperatura habitual

Baix Empordà

Data: 07/03/2018

La fred d'aquest passat mes de febrer ha fet que la temperatura del mar registri el nivell més baix de l'hivern, el que de fet, hauria de ser normal en aquesta època de l'any.

Després de molts mesos de temperatures per sobre del que seria habitual, els temporals, pluges i freds siberians dels darrers dies han fet tornar l'aigua de mar als seus graus habituals per un mes de març.

Segons dades de l'observador meteorològic Josep Pascual la temperatura del mar és ara de 12,5 graus però havia arribat a estar 4 graus per sobre del que seria habitual el mes de novembre, quan de fet amb 20,5 graus es va registrar el rècord d'escalfor mai vista en aquest període de l'any. Des de llavors, quan van arribar les primeres freds, s'ha anat estabilitzant.

Tropicalització i escalfament del mar

Malgrat que actualment la temperatura de l'aigua és la que hauria de ser, el cert és que el canvi climàtic i l'escalfament global són un fet amb dades a la mà. Els registres que fa Josep Pascual des del 1974 mostren que de mitjana la temperatura ha crescut més d'un grau de mitjana anual.

Aquest fet comporta el que s'anomena tropicalització del Mar Mediterrani, és a dir l'arribada d'espècies al·lòctones de latituds més càlides en zones on abans no hi trobaven un ecosistema òptim. També la  modificació dels hàbits reproductius o migracionals de les espècies.   El que està esdevenint un problema per l'equilibri de l'ecosistema

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat