El llibre 'Ensenya'm la llengua' del Dr. Beltran recull el parlar referent a la salut

D'un cop al cap en sortirà un nyanyo i mai un "chichón"; d'una distensió muscular no n'hem de dir "tirón", sinó estrabada; i una erupció de grans a la pell pot ser que sigui una granissada, però no un "sarpullit". Aquests són només alguns dels exemples de les desenes d'expressions del llenguatge popular que el doctor Antoni Beltran ha recollit al llibre "Ensenya'm la llengua".

Fa cosa de quatre anys el Doctor Beltran, metge de família de l'ABS Sant Feliu de Guíxols, es va proposar anotar en una llibreta totes aquelles expressions referents al cos i a la salut que sentia dir sobretot a la gent gran. Tenir "cor agre", "rogall", "rutija" o estar "pioc" en són una mostra. Ara n'ha recopilat suficients per publicar-les en un llibre perquè no es perdin entre un sector de gent jove que cada vegada les desconeix més i n'utilitza d'altres o bé incorrectes o bé més estàndards i menys genuïnes. 

El llibre, que s'organitza en capítols en funció de les diferents parts del cos i compta amb il·lustracions de Josep Maria Pous, recull principalment el lèxic de les comarques gironines però ofereix expressions d'arreu del territori de parla catalana. El Doctor Beltran reconeix que no li paren d'arribar suggerències i que està obert a futures edicions ampliades

"Ensenya'm la llengua" es presentarà aquest divendres 18 de maig a les set de a la tarda a la Sala d'actes del Monestir de Sant Feliu de Guíxols on s'hi podran adquirir les primeres còpies, acabades de sortir del forn aquesta mateixa setmana. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat