Sense culpables dos anys després de la punxada de rodes de Verges

Verges

Data: 04/10/2019

Quasi 200 rodes punxades i ni un sol responsable. Fa dos anys Verges despertava amb la majoria dels vehicles aparcats al carrer amb destrosses. Una acció vandàlica feta amb nocturnitat després de la tensió viscuda l'1-O entre votants i els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat i amb el poble posat en la diana de l'extrema dreta.

El 4 d'Octubre del 2017 Verges es va llevar sorpresa i indignada perquè molts veïns i veïnes van trobar els seus cotxes amb les rodes punxades. Aquest fet portaria un llarg procés judicial que es va tancar relativament ràpid pel que fa als culpables de l'acció però que va portar força  maldecaps a l'Alcalde Ignasi Sabater.

Vandalisme 'professional' i solidaritat

Segons els Mossos d'Esquadra l'acció va ser feta amb coordinació i professionalitat, utilitzant objectes punxants específics i contundents. De bon matí la policia científica va intervenir per trobar indicis de qui ho havia fet mentre els veïns i veïnes del poble no se'n sabien a venir. No havien sentit res. De la indignació es va passar ràpidament a l'acció amb una onada de solidaritat que costarà oblidar.

A través de whatsapp es va organitzar el transport d'aquelles persones que no podien arribar a la seva feina, es van compartir cotxes i diversos tallers mecànics van oferir-se a treballar gratuïtament per arreglar els cotxes el més aviat possible.

L'únic investigat, l'Alcalde

La investigació no va trobar indicis de qui havia perpetrat aquella acció vandàlica i va ser arxivada la denúncia,  però la Fiscalia de l'Estat si va posar el focus en unes declaracions de l'Alcalde Ignasi Sabater, que vinculava aquella acció a l'1-O i la tensió viscuda amb la Guàrdia Civil. Se li va imputar un delicte d'odi al cos policial i va haver de declarar a La Bisbal.

Aquest estiu, pràcticament dos anys després dels fets, el jujtat número 2 de la capital de comarca va considerar que les expressions utilitzades per l'alcalde eren "desofortunades" però no constituïen cap delicte.

Durant tot aquest temps, la rotonda del mig del poble, entre les carreteres C-31 i la de Medinyà a Torroella ha estat coronada amb les rodes punxades d'aquell 4 d'octubre a mode de recordatori.

A la diana de l'extrema dreta

Durant tot aquest temps Verges ha estat en la diana de grups d'extrema dreta que han protagonitzat enfrontaments amb els veïns i veïnes del poble al irrompre diverses vegades al municipi per treure les estelades penjades als fanals.

 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat