El recuperat forn de calç de Fonteta es presenta en societat

Forallac

Data: 12/05/2018

Intervé: Josep Matés, ceramista i veí de Fonteta 

Els veïns de Fonteta ultimen els preparatius per posar en marxa el forn gran de calç del poble. El projecte  va arrencar fa més d'un any amb l'objectiu de recuperar de forma simbòlica una de les activitats econòmiques més importants al massís de les Gaverres ara fa cosa d'un segle. El forn s'encendrà a finals de mes i aquest dissabte s'ha mostrat la feina feta a representants de diversos museus catalans

Hi ha documentats 68 forns de calç a la zona de les Gavarres i 28 d'ells se situen entre Fonteta i Sant Climent de Peralta, al municipi de Forallac. És per això que un grup de veïns habituals d'aquest tipus d'iniciatives, com ho són també la carbonera o l'antiga rajoleria, van voler recuperar el forn gran per acabar-hi fent una cuita a mode d'homenatge als seus avantpassats.

El 29 de maig s'encendrà el forn

La cuita començarà el 29 de maig i durant uns cinc o sis dies el forn cremarà a uns 1000º centígrads. Dins del forn ja hi ha la llenya i la pedra calcària necessàries. S'espera que, si tot surt bé, les 70 tones de pedra es donin unes 30 tones de calç. Si és de bona qualitat es podria fer servir en reformes de patrimoni municipal, com la rectoria de Fitor.  

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura