La porta més gran d’una ciutat ibèrica es troba a Ullastret

Ullastret

Data: 06/07/2023

Les excavacions a Ullastret han trobat una porta principal d'accés a la part baixa de la ciutat ibèrica. Aquesta troballa també ha permès descobrir part de la muralla i l'inici d'un dels carrers més grans de la vila. L'excavació demostra que a Ullastret encara queden restes d'alt valor, ja que només s'ha excavat un 5% del jaciment de l'illa d'en Reixac.

Els arqueòlegs han trobat a Ullastret la porta ibèrica d'accés més gran a una ciutat ibera. La troballa és una de les més importants que s'ha fet en els 75 anys d'excavació a la zona, conjuntament amb les portes de la ciutat alta que es van trobar seixanta anys enrere. Aquesta excavació a la part baixa de la ciutat ibèrica els permetrà fer estudis més complerts d'aquestes construccions.

Aquesta és una porta de quatre metres d'amplada que era l'única via d'accés a la ciutat i fa que tingui un aspecte simbòlic com a entrada principal. També permet definir l'inici d'un dels carrers principals de la ciutat i part de la muralla que l'envoltava.

Els arqueòlegs s'han trobat aquesta porta completament tapiada i han vist que una part està cremada. Això creuen que es deu a la defensa que els ibers van fer davant dels romans per evitar que no entressin i destruïssin la ciutat.

No poden datar l'origen de l'estructura perquè només s'ha excavat la zona superficialment. Ara els investigadors ja treballen en un projecte que permeti conèixer més detalls de la porta.

Aquesta excavació ha reprès el sondeig arqueològic de l'any 2013, realitzat a partir d'una prospecció geofísica, i ha pogut confirmar la hipòtesi de fa set anys, quan es va advertir de la presència d'aquesta porta.

De moment, aquesta part baixa de la ciutat està tancada als visitants, però des del museu ja treballen en diferents activitats i visites perquè la gent la pugui conèixer. 


Imatge: MAC Ullastret

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura